{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Eurointegracije zavise od ispunjavanja uslova

S
21.8.2011. u 21:29
0
18
Eurointegracije zavise od ispunjavanja uslova
0
Eurointegracije zavise od ispunjavanja uslova
Angela Merkel
Njemački kancelar Angela Merkel izjavila je u nedjelju da problemi dužničke krize u nekim članicama EU neće uticati na evropsku perspektivu Zapadnog Balkana.
"Mi smo svim zemljama Zapadnog Balkana otvorili perspektivu da postanu članice EU i to zavisi isključivo od toga da li ispunjavaju uslove. Nećemo dozvoliti da druge zemlje stoje pred vratima zato što neke zemlje imaju problem s dugovima", rekla je Merkel.

Prema njenim riječima, radi se o tome da, na primjer Srbija razumno sarađuje s Kosovom, da je BiH potrebno Vijeće ministara i da Makedonija riješi spor oko imena s Grčkom.

"To su sve zadaci koji moraju biti ispunjeni, ali to nema nikakve veze s tim što, na primjer, Grčka, Portugal i Irska imaju problema i da zbog toga drugima oduzmemo perspektivu", rekla je Merkelova za Hrvatsku radio televiziju.

Ona je navela da će, između ostalog, u Hrvatskoj prenijeti poruku da se Zagreb aktivno zauzme da zemlje koje još nisu daleko otišle u procesu evrointetrgacija, na primjer BiH, ostvare napredak, kao i da sukob Srbije i Kosova ne eskalira.

Merkelova u ponedjeljak dolazi u prvu službenu posjetu Hrvatskoj, a kasno uveče će stići u Beograd.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: