vijesti
78

EU usvojila zaključke: Odmah odgovorite na zahtjeve građana!

NAP
Foto: EPA
Foto: EPA
Evropska unije traži od bh. političkih lidera da u ovoj izbornoj 2014. godini urade više, a ne manje, navodi se u setu zaključaka koje je prije nekoliko trenutaka usvojilo Vijeće za vanjske poslove Evropske unije u Luksemburgu.

Vijeće EU je još jednom apsolutno odlučno potvrdilo podršku teritorijalnom integritetu BiH i osudilo secesionističku retoriku i ideje.

Vijeće kojim je predsjedavala Catherine Ashton, visoka povjerenica EU dalo je podršku inicijativi Evropske komisije "Paket za ekonomski rast“ kojim se želi pomoći BiH da provede ekonomske reforme, a u kojem će Brisel zajedno sa bh. vlastima definirati korake za bolji ekonomski razvoj.

"EU je čula javne proteste i pozive građana da se poboljša ekonomska i socijalna situacija. Svi građani, uključujući i mlade moraju dobiti nove prilike. Snažno pozivamo izabrane zvaničnike da odmah ponude odgovore na tu zabronutost. Kolektivna odgovornost je na političkim liderima", navode iz EU.

Također, EU je podržala proširivanje odnosa sa BiH.

"Kratkoročno, EU traži od bh. institucija i lidera da se fokusiraju na hitne prioritete: aktivno angažirati civilno društvo i uzeti u obzir potrebe građana, fokusirati se na socijalno-ekonomska pitanja, posebno nezaposlenost, poboljšati koordinaciju ekonomskih i fiskalnih politika, napraviti bolje okruženje za biznis, pretočiti legitimnu zabrinutost građana u inicijative koje se mogu provesti uključujući jačanje prava, borbu protiv korupcije, te mjere odgovornosti i zaštitu ljudskih prava", navodi se između ostalog u zaključcima.

Podržano je i dodatno razvijanje Strukturalnog dijaloga o pravosuđu, posebno u pogledu mjera protiv korupcije. Traži se i brže provođenje projekata koje EU finansira kroz IPA fondove. Izražava se žaljenje što je zbog neaktivnosti bh. vlasti dio tih fondova izgubljen. Uz to, EU je zabrinuta zbog odgađanja održavanja sjednica pet Podkomiteta za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju jer postoji neslaganje u Vijeću ministara BiH.

Na kraju, zaključuje se da EU neće odustati ni od ostalih uvjeta za napredak na evropskom putu, uključujući i provođenje presude Sejdić-Finci, te usvajanja mehanizma za koordinaciju, prenosi NAP.