{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU priprema srednjoročnu procjenu napretka reformi u bh. pravosuđu

F
20.11.2012. u 11:42
1
4
EU priprema srednjoročnu procjenu napretka reformi u bh. pravosuđu
1
EU priprema srednjoročnu procjenu napretka reformi u bh. pravosuđu
Andy McGuffie
Evropska unija za početak decembra priprema srednjoročnu procjenu napretka reformi u sektoru pravosuđa, odnosno svih predmeta koji su trenutno na dnevnom redu, kazao je u izjavi za Agenciju Fena portparol Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH Andy McGuffie.
Podsjetio je da će naredna plenarna sjednica Strukturiranog dijaloga o pravosuđu biti organizirana tek kad bude garantiran dovoljan napredak u ključnim zakonodavnim i institucionalnim reformama.

"Dogovoreni su sastanci s predstavnicima svih relevantnih pravosudnih organa i institucija, kao i s relevantnim predstavnicima međunarodne zajednice", kazao je.

Evropska unija je, istakao je, putem sredstava iz Instrumenta Evropske komisije za tehničku (savjetodavnu) podršku i razmjenu informacija (TAIEX - Technical Assistance and Information Exchange Instrument) također finansirala organizaciju radionice na kojoj će biti razgovarano o izmjenama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH (VSTV) i njihovoj usklađenosti s relevantnim evropskim standardima.

"Ova radnionica bit će održana 3. decembra u prostorijama VSTV-a. Stručnjaci zemalja članica EU, zajedno s predstavnicima Venecijanske komisije Vijeća Evrope, bavit će se pitanjima u vezi s profesionalnosti i nezavisnosti pravosuđa, a u svjetlu mogućih reformi VSTV-a. Kao što je rečeno u vezi sa Strukturiranim dijalogom, EU nastavlja davati podršku radu svih pravosudnih institucija u cijeloj BiH, uključujući i onim na državnom nivou", izjavio je McGuffie.

VSTV, dodao je, ima ključnu ulogu u sistemu koji će biti očuvan i konsolidiran.

"EU nastavlja biti posvećena analizi BiH u vezi s izmjenom postojećih zakona, uz poštivanje vlasništva nad procesom radi identificiranja načina za jačanje usklađivanja bh. sistema s evropskim standardima", kazao je McGuffie.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: