{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"EU očekuje da BiH u proces integracija uključi sve nivoe vlasti"

F
17.10.2012. u 10:28
2
4
"EU očekuje da BiH u proces integracija uključi sve nivoe vlasti"
2
"EU očekuje da BiH u proces integracija uključi sve nivoe vlasti"
Evropska unija očekuje od BiH da u proces integracija uključi sve nivoe vlasti, izjavio je u razgovoru za Fenu predstavnik Kantona Sarajevo u Briselu Dino Elezović.
Predstavništvo Kantona Sarajevo je već petu godinu zaredom, a u skladu s evropskom regionalnom politikom, prošle sedmice predstavilo interese Kantona Sarajevo na Otvorenim danima evropskih regija i gradova u Briselu.

"Nastojimo slijediti strategiju integracija Evropske unije, koja nije samo unija država članica, već je unutar unije integrativno tijelo i nižih nivoa vlasti - regija i lokalnih zajednica. Evropska unija u strategiji svoje interne integracije država članica EU primjenjuje princip supsidijarnosti, tj. princip raspodjele odgovornosti, nastojeći uključiti sve političke nivoe u proces odlučivanja i provedbe normi EU", kaže Elezović.

Naveo je da su regije kao oblik nižeg nivoa vlasti stvarni nosioci tog principa, jer im je u nadležnosti da na regionalnom nivou usklade više od 60 posto evropskih direktiva i regulativa, te putem Odbora regija EU kontinuirano artikuliraju svoje mišljenje prema Evropskoj komisiji i Evropskom parlamentu.

Takav princip EU želi primijeniti i u procesu EU integracija Bosne i Hercegovine.

"EU očekuje od BiH da uključi sve nivoe vlasti u procese integracija. Slijedeći tu politiku, Kanton Sarajevo imenovao je osim predstavništva u Briselu i koordinatora koji prate procese integracija. Kompleksan proces integracija jeste proces koji država mora iznijeti na svojim leđima, ali se uveliko tiče i nižih nivoa vlasti koje trebaju stvoriti političke i kadrovske kapacitete koji će biti u mogućnosti uskladiti domaće zakonodavstvo s evropskim", naveo je Elezović.

Jačanje takvih kapaciteta na regionalnom nivou postiže se jedino razmjenom iskustava s drugim evropskim regijama, prateći regionalnu strategiju Evropske unije i od samog početka biti uključen u sve institucionalne instrumente Evropske unije.

"Radi upoznavanja i boljeg razumijevanja strategije i instrumenata koji pospješuju vidove saradnje, ciljano smo bili domaćin okruglog stola u Evropskom parlamentu gdje smo zajedno sa strateškim partnerima, političkim predstavnicima više od 30 regija fokus dali na jačanje prekogranične i međuregionalne saradnje i uključenje u makroregionalne strategije - Dunavske i Jadranske, te u strategiju Evropske grupacije teritorijalne kooperacije (EGTC). Jače učešće u evropskim makroregionalnim strategijama, Dunavskoj i Jadranskoj, omogućava nam jačanje institucionalnih i ekonomskih veza s jakim regijama od Švarcvalda do Crnog mora i regijama jadranskog bazena", kaže predstavnik Kantona Sarajevo u Briselu Dino Elezović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: