{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU neće izdati izvještaj o BiH u paketu za proširenje, čekaju odgovore na Upitnik

1.11.2017. u 22:38
11
69
EU neće izdati izvještaj o BiH u paketu za proširenje, čekaju odgovore na Upitnik
11
EU neće izdati izvještaj o BiH u paketu za proširenje, čekaju odgovore na Upitnik
Evropska komisija ni ove, a ni naredne godine neće izdati izvještaj o BiH u paketu za proširenje. Institucije EU čekaju centralne vlasti da im dostave odgovore na Upitnik Evropske komisije, nakon čega će našoj zemlji biti dostavljeno mišljenje koje će uključivati i popratni analitički izvještaj.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Nakon Paketa za proširenje 2016. godine, koji je uključio i Izvještaj o Bosni i Hercegovini, Evropska komisija odlučila je izdati naredni paket na proljeće 2018. godine. Tačan datum će biti najavljen u narednim mjesecima, a paket za 2018. godinu, uključujući i izvještaje o pojedinačnim zemljama, pokrivat će period od oktobra 2016. do marta 2018. godine", kazali su nam iz Delegacije Evropske unije u BiH.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, nakon što je Vijeće Evropske unije u septembru 2016. godine zatražilo Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu za članstvo Bosne i Hercegovine u EU, Komisija neće izdavati izvještaj o Bosni i Hercegovini u narednom paketu za proširenje.

"Umjesto toga, Komisija će izraditi mišljenje koje će uključivati popratni analitički izvještaj. Tačno vrijeme koje je Komisiji potrebno da dostavi svoje mišljenje o Bosni i Hercegovini direktno je povezano s kapacitetom zemlje da odgovori na upite, uključujući i one u okviru Upitnika koji je Evropska komisija predala vlastima zemlje u decembru 2016. godine", rekli su nam iz Delegacije Evropske unije u BiH.

Inače, paket proširenja je skup dokumenata koje Evropska komisija izdaje na godišnjoj osnovi, a kojima se određuje okvir za pristupanje država kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja Evropskoj uniji. Ovaj paket uključuje izvješće o napretku, evropsko partnerstvo i strateški dokument za proširenje, a može sadržavati određene dodatne dokumente.

BiH je posljednji put analizirana prošle godine u Strategiji za proširenje, gdje je između ostalog navedeno da Ustav BiH i dalje krši odredbe Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, prema presudi u predmetu Sejdić-Finci, te da odluke Ustavnog suda i dalje treba u potpunosti sprovesti u cijeloj zemlji.

Evropska unija je 2016. godine istakla i da je BiH u početnoj fazi reforme državne uprave. Zabilježeno je nazadovanje u ovoj oblasti jer su u FBiH usvojene izmjene zakonodavnog okvira koje povećavaju rizik od politizacije. I dalje u velikoj mjeri nedostaje usaglašeni pristup razvoju politike i saradnji između različitih dijelova uprave. Naglašeno je neophodno donošenje novog strateškog okvira za državnu upravu, kao i strategije za upravljanje budžetom.

Za pravosudni sistem navedeno je da pokazuje određen nivo pripremljenosti, određeni napredak je ostvaren u pogledu odgovornosti i integriteta. Međutim, nastavljene su politički motivisane prijetnje pravosuđu od nekih političara te i dalje treba ojačati nezavisnost pravosuđa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: