vijesti
0

EBRD: BiH mora nastaviti evropske integracije

FENA
Bosna i Hercegovina mora nastaviti približavanje evropskim integracijama te puno toga mora da se reformira u zemlji da bi se mogla suočiti sa svim izazovima, ukazao je danas zamjenik direktora Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za strategije i politiku Peter Sanfey.

Sanfey, je nakon prezentiranja izvještaja o tranziciji za 2011. pod nazivom „Kriza i tranzicija: perspektive ljudi“, rekao na pres-konferenciji u Banjoj Luci, da BiH, u poređenju s drugim zemljama u regiji, „stoji poprilično loše“, kada su u pitanju pokazatelji u smislu poslovnog okruženja, pritom podsjetivši i na podatke Svjetske banke.

I javni rashodi su također veliki u BiH, u poređenju s drugim zemljama, pa je jedan od najvećih izazova upravo reformiranje uvjeta za poslovanje u BiH, zatim uvođenje efikasnije administracije, kao i privlačenje stranih investicija, jer je taj broj opao.

"Privatizacija i dalje stoji kao jedan od prioriteta, posebno u Federaciji BiH", naveo je Sanfey.

Trenutni podaci pokazuju, dodao je, da je situacija u jugoistočnoj Evropi, generalno gledano, poprilično teška i da neće doći do velikog rasta tokom ove godine.

Za BiH taj procent se predviđa u iznosu od 0,5 posto u ovoj godini.

U anketi EBRD-a u kojoj je ispitano oko 1.000 domaćinstava u BiH, građani naše zemlje su u procentu od 60 posto naveli da je na njih kriza uticala u velikoj mjeri, a taj procent u regiji je oko 40 posto.

Glavni nalazi izvještaja o tranziciji, investicije i druge aktivnosti EBRD-a predstavljeni su danas predstavnicima Vlade RS-a, Privredne komore, akademske zajednice, nevladinih organizacija i drugima.