vijesti
9

Dilberović za Klix.ba: Uvjereni smo da ćemo upitnik Evropske komsije dobiti u ovoj godini

Razgovarao: Ervin Mušinović
Foto: DEI
Foto: DEI
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović predao je 15. februara ove godine aplikaciju naše zemlje za članstvo u EU. Ovaj "historijski trenutak", kako su ga nazvali predstavnici vlasti u BiH, dočekan je s dozom skepticima s obzirom na to da je Ambasador Holandije u BiH Jurriaan Kraak, države koja predsjedava EU, izjavio da aplikacija BiH za članstvo u EU trenutno nema jedinstvenu podršku među članicama Unije. Tim povodom o evropskim integracijama BiH i mehanizmu koordinacije razgovarali smo s direktorom Direkcije za evropske integracije Edinom Dilberovićem.

Šta za građane, a šta za bh. vlasti predstavlja predaja aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji?

Predaja zahtjeva za članstvo je korak dalje u procesu integrisanja. Možemo ga nazvati i simboličnim i formalnim, no ova činjenica ne umanjuje značaj koji zahtjev ima za cjelokupan proces. Riječ je o dodatnoj potvrdi opredijeljenosti BiH da radi na ispunjenju kriterija za članstvo. To znači nastavak započetih reformi koje, između ostalog, treba da povećaju investicije u BiH, kreiraju nova radna mjesta, smanje pritisak na privredu i u konačnici poboljšaju svakodnevicu bh. građana.

Kada možemo očekivati očitovanje Evropske unije? Kakve su inače prakse drugih država?

Nakon što je zahtjev za članstvo podnesen, naredni korak je da ga razmotri Vijeće Evropske unije.Vijeće radi u deset sastava ministara članica EU i svaki od njih može da razmotri zahtjev. Sastanci Vijeća su česti i, primjera radi, samo do kraja marta ih ima više od deset. Vijeće EU odlučuje kada će staviti zahtjev BiH na dnevni red nekog od sastanaka. U međuvremenu, BiH će djelima, prije svega nastavkom reformi i provedbom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali i lobiranjem u državama članicama na najbolji način ukazati da zahtjev treba biti i prihvaćen. Mi smo uvjereni da ćemo upitnik Evropske komisije dobiti u ovoj godini.

Ima li BiH stručne kadrove koji će biti uključeni u evropske integracije ako i nakon što dobijemo upitnik?

Ovakva su pitanja vrlo česta, jer je u javnosti postoji nekakva podjela na "naše" i "evropske" poslove. Nje zapravo nema, jer integracija u EU, ako stvari uprostimo do banalnosti, podrazumijeva obavljanje "naših" poslova na "evropski" način. Integracija BiH nije počela podnošenjem zahtjeva za članstvo, pa stoga ni institucije nisu od jučer u ovom procesu. Pripremne aktivnosti za odgovaranje na upitnik su već počele. Direkcija je analizirala upitnike država u regionu i izradila smjernice za institucije koje će pripremati odgovore na upitnik, te će i stručno podržati cjelokupan proces. Kada govorimo o kapacitetima, ne treba, međutim, zaboravljati da integracija u EU nije posao samo institucija, već i akademske i poslovne zajednice, civilnog društva, medija, građana. Državi koja teži članstvu u EU, primjera radi, trebaju kapacitirane institucije jednako kao i kapacitirani mediji za kompetentno izvještavanje o procesu.

Foto: DEI
Foto: DEI

Da li smo stvarno spremni da damo sve odgovore i eventualno u kojim oblastima bi mogli imati probleme?

Spremnost za odgovaranje na upitnik BiH je demonstrirala dajući odgovore na svojevrsne probne upitnike Evropske komisije iz oblasti javnih nabavki i okoliša prije nekoliko godina. Posao je urađen u roku i prema ocjeni Evropske komisije solidno. Nedovoljna sinergija nadležnih institucija koja je tada uočena bi sada trebalo da bude prevaziđena s obzirom na Odluku o sistemu koordinacije procesa integrisanja u EU. Sigurno je da će se tokom odgovaranja na upitnik pojaviti dileme koje će institucije rješavati u hodu, kao i to da će najveći izazov predstavljati dijelovi upitnika na koje odgovore bude pripremao veliki broj institucija sa različitih nivoa vlasti, u skladu sa ustavnim nadležnostima. I takva pitanja moraju imati jedan odgovor.

Nedavno je Vijeće ministara BiH objavilo i sadržaj mehanizma koordinacije. Jesu li ostvareni svi preduvjeti da ovaj mehanizam funkcioniše u praksi?

Prvi korak u praktičnoj provedbi Odluke o sistemu koordinacije je imenovanje predstavnika institucija u BiH u strukture ovog sistema u najkraćem roku. Odlukom o sistemu koordinacije ispoštovane su ustavne nadležnosti svih nivoa vlasti. Njena struktura u skladu je sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, te omogućava efikasnu komunikaciju svih aktera u mehanizmu. Ugrađivanjem ova tri principa, na tragu i zaključaka Vijeća Evropske unije, stvoreni su preduvjeti da stavovi svih učesnika procesa budu uvaženi u kreiranju tkz. jednog glasa BiH u komunikaciji sa EU. Niko nije isključen iz procesa intergacije u EU, izuzev onih koji sami sebe isključe.

Foto: DEI
Foto: DEI

Kada možemo očekivati praktično testiranje mehanizma koordinacije?

Mehanizam koordinacije će, da se poslužim Vašom fomulacijom biti "testiran" na mnoštvu zadataka, nakon što imenovanja u strukture mehanizma budu okončana. Ovo i jeste alatka u procesu koja treba da posluži i za pripremu odgovora na upitnik i za izradu programa integrisanja i za usklađivanje zakonodavstva i za planiranje predpristupne pomoći i za pripremu pregovaračkih pozicija kada za to dođe vrijeme i tako sve do članstva u EU.

Često se političari u BiH služe prognoziranjem datuma. Tako su se upustili i da prognoziraju godinu kada bi naša država trebala ući u EU. Biste li se Vi upuštali u ovakvu vrstu prognoza?

Sama riječ prognoza govori da se nešto može ili ne mora dogoditi u očekivano vrijeme. Vremenske prognoze počivaju na egzaktnim mjerenjima i matematičkim algoritmima, pa se ne obistine, a kamoli prognoze u dugotrajnim procesima kao što je integracija u EU. Nju ne pokreće logika kladioničkih predviđanja, već tempo ispunjenja kriterija za članstvo, a njega najvećim dijelom diktira država koja želi postati članica. Licitiranje datumima u tome nije od posebne koristi. Na kraju krajeva svjedoci smo da u fazi u kojoj je BiH sada, javnost u Hrvatskoj ni u najlošijim prognozama nije predvidjela da će članstvo biti ostvareno tek 2013. godine. Albert Einstein je jednom rekao: "Ja nikada ne brinem o budućnosti. Ona dolazi uskoro". Da parafraziram, ne brinem se o budućnosti BiH, jer je ona sigurno u EU. Uskoro.