Upitnik Evropske komisije
4

Dilberović: Očekivali smo da politička zrelost prati pripremu odgovora na dodatna pitanja

Piše: Er. M.
Edin Dilberović (Foto: K. S./Klix.ba)
Edin Dilberović (Foto: K. S./Klix.ba)
Bosna i Hercegovina nije u predviđenom roku poslala odgovore na 655 dopunskih pitanja Evropske komisije. Direktor za evropske integracije BiH Edin Dilberović smatra kako je razlog za to u osnovi manjak povjerenja među različitim nivoima vlasti.

Bosna i Hercegovina je do 20. septembra 2018. godine trebala poslati odgovore na 655 dopunskih pitanja Evropske komisije. Direktora Direkcije za evropske integracije BiH Edina Dilberovića pitali smo iz kojeg razloga naša zemlja nije na vrijeme dostavila odgovore.

"Odgovori na dodatna pitanja Evropske komisije nisu dostavljeni u roku od tri mjeseca koji je Komisija u metodološkim napomenama preporučila. Bitno je završiti posao koji je pred institucijama metodologijom koja je predviđena mehanizmom koordinacije. Odgovori nisu dostavljeni Evropskoj komisiji jer još nisu finalizirani. Proces se privodi kraju", rekao je Dilberović.

U posljednje vrijeme dosta se spekuliše o tome kako postoje određeni problemi u samom procesu odgovaranja na dopunska pitanja. Na pitanje da li je riječ o tehničkim problemima ili problemima koji su u domenu politike Dilberović odgovara da dinamika rada u radnim grupama nije ista, niti su sve radne grupe jednako ozbiljno shvatile ovaj posao.

"U nekim radnim grupama priroda dodatnih pitanja traži više vremena za formulaciju cjelovitog odgovora", ističe Dilberović.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prije početka predizborne kampanje u nekoliko navrata je pozivao političare da odvoje evropski put BiH od dnevne politike.

Dilberovića smo pitali u kolikoj mjeri je aktuelna predizborna kampanja otežala proces odgovaranja na dopunska pitanja i ko konkretno stvara probleme, ukoliko oni postoje.

"Aktivnosti u procesu integriranja u EU ne trpe ništa više i ništa manje od ostalih procesa s obzirom na to da je period predizborne kampanje. Mnogo puta do sada BiH je pokazala da bez obzira na izbore i kampanje može uraditi ono što se od nje očekuje, ali su isto tako rezultati znali izostati i kada nije izborna godina. Ne bih rekao da predizborna kampanja dovodi do svjesnih opstrukcija koje bi ugrožavale ovaj posao, već je u osnovi manjak povjerenja među različitim nivoima vlasti. Očekivali smo da politička zrelost prati pripremu odgovora na dodatna pitanja", kazao je Dilberović.

Predaja odgovora na Upitnik Evropske komisije (Foto: K. S./Klix.ba)
Predaja odgovora na Upitnik Evropske komisije (Foto: K. S./Klix.ba)

Direktor Direkcije za evropske integracije BiH poručuje kako niko ne može ponuditi pouzdan odgovor na pitanje da li možemo očekivati da će BiH do kraja godine dostaviti odgovore Evropskoj komisiji, ali da smatra kako se u ovom trenutku proces, što se tiče institucija u Bosni i Hercegovini, privodi kraju.

"Ipak imajte na umu da ni Upitnik ni dodatna pitanja ne služe za otklanjanje mana ove države niti za mirenje nepomirljivih stavova", rekao je Dilberović.

Aktivnosti na putu BiH ka Evropskoj uniji, koje su sprovodile vlasti u aktuelnom i prošlom sazivu, čest su predmet poređenja. Dilberovića smo otvoreno pitali šta je konkretno urađeno u aktuelnom mandatu na evropskom putu BiH u poređenju s periodom od 2010. do 2014. godine.

"O ovome najbolje mogu govoriti nosioci vlasti u aktuelnom mandatu. Samo neki od konkretnih postignuća su: usvajanje Okvirne strategije transporta, Strategije aproksimacije propisa u oblasti okoliša, Strategije ruralnog razvoja, Energetske strategije, čime su stečeni uslovi za znatno izdašniju finansijsku pomoć EU. Omogućen je izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda, isprva termički obrađenih, a kasnije svih vrsta, na tržište EU. Usvojeni su sistemski i važni entitetski zakoni o radu. Predat je zahtjev za članstvo BiH u EU, odgovoreno je na Upitnik Evropske komisije s ciljem pripreme mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU. Provedba Sporazuzma o stabilizaciji i pridruživanju odvija se predviđenom dinamikom", rekao je Dilberović.

Za sprovođenje aktivnosti vezanih za evropske integracije Direkciji za evropske integracije BiH potrebna je podrška Vijeća ministara BiH, ali i ostalih nivoa vlasti, posebno entiteta. Na pitanje da li je ona bila dovoljna ili se moglo uraditi više Dilberović je odgovorio riječima da podrška Vijeća ministara BiH u aktuelnom mandatu nije izostala, a što se tiče ostalih nivoa vlasti uvjek može više kada za to postoje uvjeti.