vijesti
1

Deset godina od najvećeg proširenja EU

Anadolija
Češka, Mađarska, Poljska, Slovačka i Slovenija – zajedno sa Estonijom, Latvijom, Litvanijom, Maltom i Kiprom – 1. maja 2014. godine proslavili su desetu godišnjicu pridruživanja Evropskoj uniji.

Ulazak tih deset država u Evropsku uniju je značilo najveće proširenje do tada, koje je podiglo broj članica na 25. Iako se 10 godina ne može smatrati značajnim historijskim periodom, ipak, mnogo znači na ljestvici prikupljenog iskustva.

Štoviše, ulazak u Evropsku uniju bio je ispunjenje dugogodišnjih snova i napora naših zemalja da postanemo ravnopravan dio Evrope, istakli su u zajedničkoj ekskluzivnoj izjavi za Anadolu Agency (AA) ambasadori Republike Češke Tomaš Szunyog, Mađarske Jozsef Pandur, Republike Poljske Andrzej Krowczyk, Republike Slovačke Jan Pšenica i Republike Slovenije Iztok Grmek.

Za privredne reforme deset zemalja, 16 milijardi eura 

"Srednja Evropa i baltičke države nakon promjene režima 1989. -1991. godine sa punom potporom društva definirale su važnosti priključivanja euroatlantskim organizacijama kao dugo priželjkivani cilj. Ovo priključenje je imalo skoro potpunu političku i društvenu podršku. Ulazak naših zemalja u EU također, je bio definitivan kraj podjele Evrope koja je nastala za vrijeme hladnog rata. Kao potpuno ravnopravni članovi, ponovno ujedinjene Evrope, željeli su imati pristup svim zajedničkim stečevinama, nadalje bili su svjesni da, također, moraju prihvatiti i sve obaveze koje idu s tim", naglasili su u zajedničkoj izjavi ambasadori Češke, Mađarske, Poljske, Slovačke i Slovenije u BiH.   

Početnu euforiju historijskog trenutka zamijenili su, naglašavaju ambasadori, dugotrajni i teški pregovori o priključivanju koji su trajali oko 10 godina: vlade su često morale donijeti odluke koje nisu uvijek imale potpunu podršku i suglasnost građana ili određenih grupa.

"U retrospektivi jasno se može konstatovati da je pridruženje evropskom klubu, unatoč svim poteškoćama procesa, bilo dobra odluka bez alternative. EU je već za vrijeme procesa pridruživanja osigurala znatna financijska sredstva za provedbu potrebnih privrednih reformi – za period od 1990. do 2004. godine je to samo za navedenih deset zemalja iznosilo preko 16 milijardi eura", navode u zajedničkoj izjavi ambasadori pomenutih zemalja.

Za vrijeme ostvarivanja privrednih, infrastrukturnih i ekoloških ulaganja, u izmijenjenom okruženju generirale su se, navode ambasadori, ozbiljne kvalitativne promjene, pospješujući modernizaciju, konkurentnost i napredovanje novih članica. Pristupni proces je imao barem toliki utjecaj na izgradnju vladavine prava, demokratskog pravnog sustava i na formiranje pravosuđa, te na provođenje ljudskih prava i prava manjina.

"Ulazak u Evropsku uniju, naravno, nije značio ni završetak svih potrebnih reformi, niti kraj finansijske pomoći EU. Još danas su sve države, koje su se pridružile EU 2004. godine, neto primaoci iz budžeta EU. To znači, da u zajednički budžet plaćaju manje nego što im se daje na raspolaganje", naglašavaju ambasadori.

BiH je mjesto u EU

Sa učlanjenjem u Uniju, navode, i za nove članice postala je realnost slobodni protok roba, kapitala, usluga i ljudi, što je dovelo do oživljavanja privrede i ostvarenja privrednog porasta.

Sa ukidanjem granica sloboda je postala konkretna, osjetna stvarnost, što je u potpunosti dopunilo ulazak u šengenski prostor teritoriju 2007. godine.

"Države srednje Evrope su dosljedne u svom zalaganju i podršci za dalje proširenje Evropske unije i za ponovno ujedinjenje Evrope. Svi mi mislimo da Evropa ne može biti potpuna bez država zapadnog Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Integracija Bosne i Hercegovine u Uniju je njen isključivi zalog za njen suverenitet, integritet, razvoj i modernizaciju. Mi smo spremni pružiti svu potrebnu pomoć za ponovno uspješno pokretanje i provođenje integracijskog procesa, kao i za ostvarivanje provedbi neophodnih reformi. Želimo pridonijeti tome da Bosna i Hercegovina raspolaže sa adekvatnom spremnošću da bi mogla da iskoristi sve prednosti punopravnog članstva i da može da ispuni sve svoje obaveze", stav je iznesen u zajedničkoj izjavi ambasadori Češke, Mađarske, Poljske, Slovačke i Slovenije u BiH.

Pristupni proces  i rješavanje problema koji mu trenutno stoje na putu zahtjeva svu svjesnost, aktivnost  te potpunu otvorenost vodstva i društva Bosne i Hercegovine i svakog građana BiH pojedinačno ovo podrazumijeva izdržljivost i odlučnost.

"Iskreno želimo da Bosna i Hercegovina, prihvaćajući izazove, što prije postane potpuni ravnopravni član evropske porodice", zaključak je ambasadora.