{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Daviddi: BiH ove godine neće dobiti status kandidata za EU

S
30.4.2012. u 09:18
7
19
Daviddi: BiH ove godine neće dobiti status kandidata za EU
7
Daviddi: BiH ove godine neće dobiti status kandidata za EU
Renzo Daviddi
Zamjenik šefa Delegacije EU i EUSR-a u BiH Renzo Daviddi rekao je da je teško da će BiH do kraja godine postati kandidat za članstvo u EU.
"Mislim da bi to bilo vrlo teško, ne zbog političkih razloga, nego čisto tehničkih. Još čekamo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju da stupi na snagu. Onda imamo proceduru aplikacije. Tada će Vijeće EU uzeti aplikaciju u razmatranje i od Komisije EU tražiti mišljenje o stepenu spremnosti zemlje da postane kandidat. To će uzeti dosta vremena'', obrazložio je Daviddi.

On je izrazio nadu da će na sastanku političke šestorke kod predsjednika HDZ-a Dragana Čovića doći do dogovora u vezi sa slučajem "Sejdić i Finci", ističući da smatra da je sada riječ ''tek o finom podešavanju tehničkih detalja''.

Daviddi je rekao da je način rada Delegacije EU i EUSR-a u BiH takav da puno odgovornosti prebace lokalnim institucijama i političkim akterima, te da ne žele nametati rješenja.

"Sankcije su nešto što postoji kao mogućnost. Ali, jasno je da mi ne želimo nametati rješenja. Želimo da dođemo bliže rješenjima na način da procesi idu preko lokalnih političara. To ništa ne može zamijeniti'', rekao je Daviddi za ''Nezavisne novine''.

Daviddi smatra da se Evropska unija neće raspasti, jer ona funkcioniše na snažnom principu međusobne solidarnosti koji je duboko ukorijenjen u ideju EU.

"Dok god taj princip bude važio, sigurno će postojati i EU. Naravno, nije sve uvijek blistavo i sjajno. Imate trenutke krize, kao što je sad ova koja će možda dovesti do toga da se neke institucije preoblikuju, a neke politike redefinišu. Ali ne vidim nijednu ozbiljnu prijetnju koja bi dovela do raspada EU", rekao je Daviddi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: