vijesti
48

Danielsson: EU stoji iza Bosne i Hercegovine

Anadolija
Christian Danielsson (Foto: Anadolija)
Christian Danielsson (Foto: Anadolija)
Razlog moje posjete jeste da sam imao sastanke sa liderima i radnom grupom o implementaciji IPA projekata i želim biti jasan da je ovo znak koliko Evropska unija stoji iza Bosne i Hercegovine, kazao je danas generalni direktor Generalne direkcije za proširenje Evropske unije Christian Danielsson.

Ovo je takođe znak, nastavio je on, da EU cijeni ono što posebno treba radiit u BiH, a to je područje reforme ekonomije, sistema socijalne zaštite i promovisanja trgovine, jačanje vladavine prava te zaštita ljudskih prava.

"Ono o čemu smo razgovarali danas jeste kako da se ubrza implementacija sredstava, koja još uvijek nisu iskorištena za ekonomiju ove države. Govorimo o projektima u vrijednosti od 210 miliona eura koji su u procesu implementacije, ali nisu još finalizirani, kao i o iznosu 150 miliona eura za koji još nisu sklopljeni ugovori. Posebno smo se osvrnuli na osam projekata čija je vrijednost 45 miliona eura, a radi se o području transporta, okoliša, potpore civilnom društvu i drugim temama. Usaglasili smo se o određenim koracima koji bi pokrenuli ova pitanja i ponovo ćemo se sastati početkom aprila da razmotrimo napredak", istakao je Danielsson na konferenciji za novinare.

Dva jednako važna elementa u procesu podrške BiH u njenim naporima da napreduje na evropskom putu jesu reforma ekonomije i osnaživanje vladavine prava.

"Imali smo sastanak prošle sedmice na kojem smo razgovarali o osnaživanju napora u borbi protiv korupcije. To je još jedna dodatna aktivnost, pored strukturalnog dijaloga koji imamo sa BiH, a koji se tiče oblasti pravosuđa. Cilj je idnetificirati konkretne akcije koje su potrebne za borbu protiv korupcije. Treći element je da bismo željeli početi sveobuhvatan i iscrpan dijalog sa BiH u oblastima koja su važna kako bi se riješila nezaposlenost, konkurentnost i radujemo se otpočinjanju tog dijaloga uskoro. Ova tri elementa zajedno, dalji napori da se IPA fondovi koriste, borba protiv korupcije i dijalog koji se tiče ekonomskih reformi, vjerujemo da će biti veoma važni elementi u našem daljem dijalogu i saradnji sa BiH", zaključio je Danielsson, prenosi Anadolu Agency (AA)