{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danielsson: EU stoji iza Bosne i Hercegovine

A
13.3.2014. u 18:44
48
18
Danielsson: EU stoji iza Bosne i Hercegovine
48
Danielsson: EU stoji iza Bosne i Hercegovine
Christian Danielsson (Foto: Anadolija)
Razlog moje posjete jeste da sam imao sastanke sa liderima i radnom grupom o implementaciji IPA projekata i želim biti jasan da je ovo znak koliko Evropska unija stoji iza Bosne i Hercegovine, kazao je danas generalni direktor Generalne direkcije za proširenje Evropske unije Christian Danielsson.
Ovo je takođe znak, nastavio je on, da EU cijeni ono što posebno treba radiit u BiH, a to je područje reforme ekonomije, sistema socijalne zaštite i promovisanja trgovine, jačanje vladavine prava te zaštita ljudskih prava.

"Ono o čemu smo razgovarali danas jeste kako da se ubrza implementacija sredstava, koja još uvijek nisu iskorištena za ekonomiju ove države. Govorimo o projektima u vrijednosti od 210 miliona eura koji su u procesu implementacije, ali nisu još finalizirani, kao i o iznosu 150 miliona eura za koji još nisu sklopljeni ugovori. Posebno smo se osvrnuli na osam projekata čija je vrijednost 45 miliona eura, a radi se o području transporta, okoliša, potpore civilnom društvu i drugim temama. Usaglasili smo se o određenim koracima koji bi pokrenuli ova pitanja i ponovo ćemo se sastati početkom aprila da razmotrimo napredak", istakao je Danielsson na konferenciji za novinare.

Dva jednako važna elementa u procesu podrške BiH u njenim naporima da napreduje na evropskom putu jesu reforma ekonomije i osnaživanje vladavine prava.

"Imali smo sastanak prošle sedmice na kojem smo razgovarali o osnaživanju napora u borbi protiv korupcije. To je još jedna dodatna aktivnost, pored strukturalnog dijaloga koji imamo sa BiH, a koji se tiče oblasti pravosuđa. Cilj je idnetificirati konkretne akcije koje su potrebne za borbu protiv korupcije. Treći element je da bismo željeli početi sveobuhvatan i iscrpan dijalog sa BiH u oblastima koja su važna kako bi se riješila nezaposlenost, konkurentnost i radujemo se otpočinjanju tog dijaloga uskoro. Ova tri elementa zajedno, dalji napori da se IPA fondovi koriste, borba protiv korupcije i dijalog koji se tiče ekonomskih reformi, vjerujemo da će biti veoma važni elementi u našem daljem dijalogu i saradnji sa BiH", zaključio je Danielsson, prenosi Anadolu Agency (AA)

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: