Paket proširenja
33

Danas izvještaj o napretku BiH na putu ka Evropskoj uniji

Klix.ba
ilustracija: Shutterstock
ilustracija: Shutterstock
Komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn predstavit će danas Odboru za vanjske poslove Evropskog parlamenta Paket proširenja Evropske komisije za 2019. godinu.

Uz paket proširenja za ovu godinu bit će predstavljeni i izvještaji o napretku za Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

Komesar je ove sedmice uputio pismo predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću, u kojem je zatražio informaciju o realizaciji reformskih mjera u BiH.

Također, evropski komesar za proširenje je kazao da se zalaže za postepeno proširenje EU na područje Balkana. Ipak, Hahn je odbacio scenarij u kojem bi se sve balkanske zemlje istovremeno pridružile Evropskoj uniji, jer se reforme u tim zemljama ne provode istom brzinom.

Nakon informacije u kojoj bi BiH mogla dobiti zeleno svjetlo za ozvaničenje kandidatskog statusa za učlanjenje u EU, konferenciju za medije održat će visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini.

Nakon saopćenja informacije, ambasador EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark sastat će se sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara Denisom Zvizdićem pa i s predstavnicima Parlamentarne skupštine BiH.