vijesti
0

Crnadak i Kurz: Podrška Austrije BiH je veoma značajna

Klix.ba
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se u srijedu 25. januara 2017. godine u Beču sa saveznim ministrom za Evropu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Sebastianom Kurzom.

Dva ministra su razgovarala o provedbi Akcijskog plana bilateralne saradnje za 2017. godinu, Berlinskom procesu, predsjedanju Republike Austrije OESS-om i budućim aktivnostima u okviru procesa evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

Ministar Crnadak je istaknuo značaj podrške Republike Austrije Bosni i Hercegovini na putu ka Evropskoj uniji. Ponovio je opredijeljenost naše zemlje evropskim integracijama i istaknuo da je, nakon uspjeha koje je BiH imala na tom putu u 2016. godini, novi cilj sticanje statusa kandidata do kraja 2017. godine.

Istaknuo je spremnost da se ulože dodatni napori kako bi se održao pozitivni zamah i nastavilo sa reformskim procesima i napretkom. Naglasio je da provođenje Reformske agende, efikasno funkcioniranje mehanizma koordinacije te nastavak implementacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ostaju u vrhu prioriteta Bosne i Hercegovine. Također je informirao ministra Kurza o aktivnostima na pripremi odgovora iz Upitnika Evropske komisije. Crnadak je naglasio opredijeljenost BiH daljem jačanju regionalne saradnje, posebno učešću u aktivnostima u okviru Berlinskog procesa.

Prije sastanka sa ministrom Kurzom, ministar Crnadak je održao predavanje na temu "Bosna i Hercegovina na evropskom putu – iskustva i izazovi", na Diplomatskoj akademiji u Beču.