vijesti
28

Čović se zahvalio Mogherini i Hahnu: Evropska budućnost je jedina moguća budućnost naše domovine

Piše: E. S. H.
Dragan Čović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dragan Čović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je na današnjoj sjednici Vijeća za opće poslove Evropske unije prihvaćen zahtjev Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, član Predsjedništva BiH Dragan Čović se zahvalio visokoj predstavnici za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije Federici Mogherini i komesaru za evropsku politiku Johannesu Hahnu. Pismo koje im je Čović uputio prenosimo u cijelosti.

Poštovana visoka povjerenice Mogherini i gdine povjereniče Hahn,

obraćam vam se u vezi s danas objavljenim zaključcima Evropskog vijeća Evropske unije, u kojima je vrednovan i napredak koji je BiH postigla na svom evropskom putu. U njima je, što me na osobit način raduje, iznova potvrđena evropska perspektiva BiH kao jedina prihvatljiva za sve njene narode i građane. Sasvim je sigurno kako je upravo vjerodostojan zahtjev za članstvo, uz sve ono što mu je prethodilo, nepovratno pokrenuo i usmjerio Bosnu i Hercegovinu prema punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

Neosporiva je činjenica kako ste u ovom procesu upravo vi osobno imali nezamjenjivu ulogu. Dopustite mi da i ovom prigodom još jednom zahvalim na razumijevanju, potpori i energiji koju ste dali i koju i dalje nesebično pružate kako bi nam pomogli na našem daljnjem putu integriranja. Današnji uspjeh Bosne i Hercegovine je upravo i rezultat zajedničke suradnje utemeljene na uzajamnom razumijevanju i povjerenju kroz našu intenzivnu komunikaciju. Uvjeren sam da samo tako možemo nastaviti dalje i postizati nove uspjehe za svjetliju, evropsku budućnost Bosne i Hercegovine.

Podnošenje vjerodostojnog zahtjeva za članstvo 15. februara ove godine je stvorilo sve pretpostavke za nesmetanu dinamizaciju procesa integracije BiH u EU. Time je naš odnos iznova reformaliziran, što potvrđuje i pismena posvećenost svih nivoa vlasti o provođenju nužnih reformi.

Ipak, uprkos svemu ne možemo biti potpuno zadovoljni postojećom dinamikom realizacije obaveza. Iskazujem svoju zabrinutost zbog potpuno nepotrebnih kašnjenja i odgoda koje smo imali, što je dovoljan dokaz kako ipak nismo u potpunosti uspjeli sačuvati kontinuiran fokus na onome što je važno za evropsku budućnost BiH.

Vidno usporavanje evropske dinamike nas je ostavilo ranjivim na neke druge, kazao bih čak i antievropske tendencije i utjecaje. Jasno je kako nismo bili do kraja vjerodostojni prema EU, ali i onome što smo na sebe preuzeli kao obavezu i to je nešto čega moramo biti svjesni i što moramo promijeniti. Stoga će BiH u budućnosti morati puno bolje i brže rješavati svoja otvorena pitanja.

Imajući u vidu stvarno stanje u Bosni i Hercegovini, uvjeravam vas kako ću u narednom razdoblju, u još i intenzivnijem obimu sve svoje intelektualne i fizičke kapacitete, kao i rad Ureda hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, usmjeriti isključivo na ubrzanje procesa integracija, konkretno za realizaciju narednog velikog cilja, a to je stjecanje kandidatskog statusa, najkasnije do kraja naredne godine. Bez ikakve sumnje to smo mogli i mnogo ranije učiniti da nam, između ostalog, nisu nametnute teme koje, pored toga što unose nemir i skreću pozornost s evropskog puta, razgrađuju sve do sada postignuto i na taj način izravno štete našoj evropskoj perspektivi.

Vjerujem kako će približavanje i članstvo u EU postupno banalizirati i u velikoj mjeri neutralizirati mnoga teška politička pitanja koja se danas čine životno važnim ili im se barem nezasluženo pridaje takav značaj. Što više, politizacija evropskih pitanja, kao i bavljenje političkim pitanjima koja nemaju nikakvu mogućnost unapređenja unutarnjih odnosa i približavanja EU, je postala nedopustiva praksa kojoj se moramo odlučno oduprijeti. Ona ometaju i usporavaju demokratske procese, a u ovom trenutku čak obesmišljavaju predstojeće lokalne izbore na način da postaju vrlo moćan instrument predizborne kampanje, a nemaju dodirnih tačaka s lokalnim pitanjima.

Konačno, i postojeće "hrvatsko pitanje u BiH" temeljeno na činjeničnoj institucionalnoj neravnopravnosti Hrvata u odnosu na druga dva konstitutivna naroda, je nešto što smo dužni kandidirati kao izazov za ovu zemlju i to je naša ustavna obaveza, ali nikako na način da pretpostavljamo ta pitanja evropskom putu, upravo znajući da su uzajamno potpuno kompatibilna. Svjesni smo kako je nemoguće zamisliti zemlju članicu EU koja u sebi ima tako izraženu neravnopravnost i koja je u sukobu s vlastitim temeljnim ustavnim propozicijama i kao hrvatski član predsjedništva imam osobitu odgovornost i prema ovom pitanju.

U tom kontekstu skrećem vašu pozornost i na pismo koje sam 23. augusta uputio zemljama članicama Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (Peace implementation council–PIC), a kako bih ukazao na sav značaj otvorenih pitanja, gdje sam taksativno naveo u čemu se tačno sastoji neravnopravnost te da je ona vrlo konkretna i dokaziva, a ne plod individualnih nahođenja ili subjektivnog osjećaja.

Previše je izazova, želimo pomoći i omogućiti da sva tri naroda u Bosni i Hercegovini, kao i svi oni koji se tako ne izjašnjavaju, uživaju prava i privilegije koje proizlaze iz članstva, da postanu građani EU.

Evropska budućnost je jedina moguća budućnost naše domovine Bosne i Hercegovine. Čvrsto vjerujem kako svi narodi i građani BiH žele biti sudionici takvog poretka. Na svima nama je zajedno, kao i na ostalim političkim predstavnicima svih konstitutivnih naroda u našoj multinacionalnoj državi, da tu ideju dovedemo do kraja.

Nadam se da ćete nam u tome nastaviti nesebično pomagati. To je važan i nezamjenjiv poticaj svima nama u Bosni i Hercegovini da uprkos svim postojećim izazovima, ustrajemo na teškim reformama koje nam u narednom razdoblju tek predstoje.

S osobitim poštovanjem, dr. Dragan Čović