vijesti
0

Corrias: Kandidatura za EU može, samo da je kredibilna

FENA
Ilustracija (Foto: EPA)
Ilustracija (Foto: EPA)
Ambasador Italije u BiH Ruggero Corrias izjavio je po završetku sastanka s članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem da je s podijelio nadu da će "reformistički polet" odvesti BiH do podnošenja kandidature za EU u skorije vrijeme.

"Važno je, ipak, da zahtjev za pristupanje bude kredibilan: suština, a ne brzina, bit će ta koja će biti ocjenjivana od Brisela i zemalja članica. Kako bi se to dogodilo, od fundamentalne je važnosti da, osim nastavljanja s reformama, detaljno bude definiran mehanizam koordinacije potreban za nastavak procesa integracija i prilagodbe SSP-a ulasku Hrvatske u EU", rekao je Corrias.

Izetbegović i Corrias su se saglasili oko važnosti ispunjavanja tri preduvjeta koja traži Evropsko vijeće kako bi zahtjev za pristupanje Bosne i Hercegovine mogao biti smatran kredibilnim: finaliziranje mehanizma koordinacije u domenu od evropskog značaja, prilagodba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ulasku Hrvatske u Evropsku uniju i sprovođenje Reformske agende.

"Mogućnost da kandidatura Bosne i Hercegovine odmah bude uzeta u razmatranje u Briselu bit će definirana kvalitetom zahtjeva za pridruživanje", potcrtao je Corrias, insistirajući na potrebi da bude proveden jedan funkcionalan mehanizam koordinacije između raznih upravnih komponenata koje sačinjavaju državu BiH, saopćeno je iz Ambasade Italije u BiH.