Analiza strategije
69

Ćerimagić: Strategija je otvorila prostor iskrenim reformatorima da svoju politiku baziraju na EU

Piše: I. Č.
Adnan Ćerimagić
Adnan Ćerimagić
Analitičar Inicijative za evropsku stabilnost (ESI) Adnan Ćerimagić prokomentarisao je za Klix.ba Strategiju za Zapadni Balkan koju je danas predstavila Evropska komisija, kazavši da je ona dokaz želje i interesa da se potakne daljnje proširenje Evropske unije.

"Sama Strategija ima veliki broj dobrih, konkretnih i za EU i zemlje zapadnog Balkana potencijalno korisnih ideja. Za njihovu provedbu će biti nužni dodatni resursi Evropske komisije, te saglasnost i podrška zemalja članica EU", kazao je Ćerimagić.

Istakao je da bi ostvarivanje ideje o slanju stručnih misija zemalja članica EU u zemlje zapadnog Balkana bilo višestruko korisno.

"Stručnjaci bi u zemlje zapadnog Balkana išli u savjetodavnoj i ulozi nadgledanja napretka u provedbi reformi. Time bi se proces unapređenja vladavine prave, borbe protiv korupcije, naročito u području javnih nabavki, konkretizirao, poboljšao i ubrzao. To je važno i ako uzmemo u obzir činjenicu da proširenje EU u zemljama članicama trenutno nije popularno", objašnjava Ćerimagić.

Dodao je da u 19 od 28 zemalja članica EU podrška daljem proširenju EU je ispod 50 procenata, a u Austriji, Njemačkoj, Francuskoj i Holandiji ispod 30 procenata.

"Prisustvo stručnih timova zemalja članica bi pomoglo da se države članice EU uvjere kako će reforme koje zapadni Balkan jednog dana provede isti zaista i učiniti spremnim za članstvo u EU", rekao je Ćerimagić.

Prema njegovim riječima, Strategija je objavljena u trenutku sve snažnijeg pesimizma u zemljama zapadnog Balkana, gdje je građanima sve nejasnija korist od samog članstva u EU i gdje se sve manje vjeruje kako će ove zemlje jednog dana to i postati.

"Strategijom je najavljeno jasnije i detaljnije objašnjenje standarda koji važe u EU i koji se očekuju od svih zemalja zapadnog Balkana, ne samo od onih koje pregovaraju. Najavljeno je snažnije i jasnije ocjenjivanje stanja i napretka zemalja, kao i fokus na pitanja koja su važna za svakodnevni život građana, od smanjenja broja poginulih u saobraćajnim nesrećama, preko kvalitetnije zdravstvene zaštite, do smanjenja korupcije u javnim nabavkama i poboljšanja obrazovanja... To bi otvorilo prostor jasnijem razotkrivanju neiskrenih reformatora u regionu", kazao je Ćerimagić.

Dodao je da bi to otvorilo prostor i onim iskrenim reformatorima da svoje izborne kampanje i programe svojih vlada baziraju na temama vezanim za EU, od kojih će građani imati konkretniju i vidljivu korist, u sadašnjem vremenu, a ne u nekoj dalekoj budućnosti.

"Šansu i mjesto za BiH u ovoj Strategiji vidim upravu u tom segmentu. BiH je očajno potrebna dinamika u kojoj će se političke snage takmičiti u tome ko može uraditi više za poboljšanje svakodnevnog života građana i približavanje njihove svakodnevnice onoj u EU. Od sigurnijih cesta, kvalitetnijeg obrazovanja i zdravstva, do smanjenja korupcije i snažnije ekonomije. Stvaranju takve dinamike u BiH je EU svojim dosadašnjim uslovljavanjem prema BiH propustila da doprinese. EU bi to mogla promjeniti kroz jasno i detaljno objašnjenje šta političari i institucije trebaju uraditi da bi se u BiH živjelo po EU standardima, te zatim kroz strogo i pravedno ocjenjivanje urađenog i neurađenog", istakao je Ćerimagić.

Prema njegovim riječima, kada bi provedba Strategije u BiH išla u tom pravcu, onda bi to mogla biti ispružena ruka i podrška svim iskrenim reformatorima u BiH.

"Na njima bi onda bilo da urade ogromni i težak posao smanjenja trenutnog ogromnog jaza između BiH i ostalih zemalja zapadnog Balkana, ali i članica EU", zaključio je Adnan Ćerimagić.