Ima li perspektive
22

BiH treba ubrzati proces EU integracija, bez obzira što je ovo izborna godina

FENA
(Foto: D. S./Klix.ba)
Ambasadorica Bugarske u Bosni i Hercegovini Avgustina Tzvetkova poručila je da je sada vrijeme da politički lideri i građani zemalja zapadnog Balkana ubrzaju proces evropskih integracija, napominjući da se taj proces temelji na ostvarenim rezultatima, tako da svaka zemlja koja ubrza rad na EU integracijama, može bez nesmetano ispuniti svoj cilj.

To je izjavila nakon prvog panela okruglog stola "BiH u procesu proširenja EU - Odgovor na perspektivu", koji je danas u Sarajevu organizirala Panevropska unije BiH u saradnji sa Zajedničkom komisijom za evropske integracije Parlamentarne skupštine (PS) BiH.

Bugarska ambasadorica je podsjetila na slogan bugarskog predsjedavanja EU "Zajedni smo jači", koji odražava samu suštinu EU, kao i suštinu evropskog puta zemalja zapadnog Balkana.

Istakla je da je Bugarska imala priliku da još jednom vrati fokus na zemlje zapadnog Balkana te zahvalila partnerima iz EU što su to i omogućili.

Između ostalog, napomenula je da će u maju u Sofiji biti održan Samit EU - zapadni Balkan, čiji će fokus biti na unpređenju napora u procesu EU integracija, dok će rezultati zavisiti od pojedinačnim naporima zemalja u EU integracijama.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark podsjetio je na nedavno objavljenu Strategiju EU za zapadni Balkan, koja će biti korištena kao temelj za naredne aktivnosti svih šest zemalja u pogledu EU integracija.

"Strategija naglašava oblasti kao što su regionalna saradnja, uključujući i komponentu pomirenja, a također je vrlo jasno navedeno da je potrebno riješiti sva neriješena pogranična pitanja", istakao je.

Budući da u Strategiji EU za zapadni Balkan nisu precizirani rokovi za ispunjenje uslova na putu do članstva u EU, Wigemark je pozvao sve aktere u BiH da izbjegavaju spominjanje bilo kakvih rokova, bilo da je riječ o kandidatskom statusu ili nekim drugim aktivnostima.

"Spominjanje takvih rokova stvara određena očekivanja, a kada se ti rokovi ne ispune, dolazi do razočarenja", naglasio je.

Napomenuo je da krajem mjeseca u posjetu BiH dolaze predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, visoka predstavnica Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i komesar EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Han, koji će prilikom posjete istaknuti tri bitne stvari i poslati važne poruke.

Kako je rekao Wigemark, visoki EU zvaničnici će pozdraviti završavanje aktivnosti na izradi odgovora na Upitnik Evropske komisije, kao i značajne reformske mjere okončane najvećim dijelom krajem prošle godine.

"Druga njihova poruka će biti da s ovim aktivnostima treba i nastaviti, jer iako je ova godina izborna, nema izgovora za bilo kakvo opuštanje. Treća poruka će glasiti da je potrebno intenzivirati regionalnu saradnju", rekao je šef Delegacije EU.

Podvukao je da će naredni mjeseci biti ključni za sve zemlje zapadnog Balkana, posebno za BiH, jer je ova godina izborna. U tom smislu, dodao je, neophodno je nastaviti raditi na procesu evropskih integracija.

Novinarima se obratio i zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić koji je zahvalio Panevropskoj uniji BiH, kao partneru koji promovira vrijednosti EU te sve ono što građani BiH žele, a to je punopravno članstvo u EU.

Također je zahvalio Bugarskoj, zemlji koja trenutno predsjedava Evropskom unijom, jer su u fokus stavili zemlje zapadnog Balkana, odnosno njihovu evropsku perspektivu.

Za Strategiju EU za zapadni Balkan kazao je da predstavlja dokaz obnovljenog pristupa evropskih institucija prema svim zemljama zapadnog Balkana te ocijenio da je EU definirala taj prostor kao politički, ekonomski i sigurnosni prioritet.

Zaključio je da kandidatski status BiH predstavlja generacijski izazov te da svi izazovi koje nosi izborna godina neće usporiti BiH u procesu pristupanja EU.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović ocijenio je da tema današnjeg okruglog stola predstavlja izazov koji BiH može izdići iznad svakodnevnih prepreka kada je u pitanju politika te rad Parlamentarne skupštine.

Govoreći o radu Zajedničke komisije, kazao je da ona jedino parlamentarno tijelo koje ima zadaću da nadzire proces implementiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Nažalost, kako je rekao, Komisija se ne može pohvaliti svojim učinkovitim nadzorom, ali da to nadomještava niz njenih drugih aktivnosti, uključujući i današnji okrugli sto.

Zaključio je da je, uprkos nekim nedobronamjernim iskazima iznesenim u javnosti u pogledu evropskog puta BiH, ipak postignut svojevrstan napredak te da će taj trend biti nastavljen i u narednim godinama.