Jelko Kacin
0

"BiH stagnira jer nema dogovora lidera o budućnosti zemlje"

FENA
Jelko Kacin
Jelko Kacin
Bosna i Hercegovina stagnira na putu ka članstvu u Evropskoj uniji ne zbog odsustva šefa Delegacije EU u Sarajevu već zato što nije postignut bazični konsenzus lidera BiH o budućnosti zemlje.

Ovo je danas izjavio Feni Jelko Kacin, zamjenik šefa Delegacije Evropskog parlamenta za odnose s Albanijom, BiH, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom, odgovarajući na pitanje da li odsustvo šefa Delegacije EU u BiH već više od šest mjeseci ima uticaja na odnose BiH i EU te ukupnu brzinu evropskih integracija BiH.

  • Rekao bih da se vaše pitanje ne dotiče politički relevantnog problema. Ključno pitanje za BiH na putu ka EU je zašto gotovo četiri meseca nakon izbora još nisu formirani organi vlast na državnom nivou, kazao je Kacin.

Naglašava da EU čvrsto stoji iza evropske perspektive BiH, ali njena politička elita mora pokazati odgovornost i političku operativnu sposobnost time što će napraviti od BiH funkcionalnu državu koja može voditi pregovore o članstvu u EU i potom ispunjavati prava i obaveze koje proizilaze iz članstva.

  • Kada se jednom formira Vijeće ministara BiH, šef Delegacije će imati adekvatnog sagovornika i moći će da radi svoj posao. Uvjeren sam da se do tada saradnja EU i BiH može odvijati bez ikakvih problema posredstvom "otpravnika poslova" Delegije EU u Sarajevu, kazao je Kacin.

Mjesto šefa Delegacije EU u Sarajevu upražnjeno je već više od šest mjeseci nakon što je prošlog ljeta grčki diplomat Dimitris Kourkoulas prešao iz Sarajeva na novu funkciju u Briselu.