Evropski put i napredak
5

BiH od EU dobila više od tri milijarde eura za 20 godina

SRNA
Evropska unija (EU) u proteklih 20 godina donirala je BiH više od tri milijarde eura bespovratnih sredstava, rekla je Jamila Milović-Halilović, portparol šefa Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU.

Milović-Halilović ističe da je riječ o značajnim sredstvima koja pokazuju da je EU opredijeljena za evropski put BiH. "Takođe je omogućena budžetska podrška, odnosno makrofinansijska pomoć, a samo u 2012. godini planirana je u iznosu od sto miliona eura", rekla je Milović-Halilović za "Nezavisne novine".

Ona je napomenula da je to samo dio sveukupne pomoći, s obzirom na to da je BiH imala koristi i od sredstava posredstvom regionalnih programa, a, osim toga, zemlje članice EU donirale su veliku količinu resursa BiH programima bilateralne pomoći.

Šef Misije BiH pri EU u Briselu Igor Davidović rekao je da je iznos koji je EU dala BiH najbolji dokaz da je Unija istinski zainteresovana za napredak BiH, te istakao da će stjecanjem statusa kandidata BiH biti otvoren put za nova sredstva, višestruko veća od dosadašnjih.

Glasnogovornica Direkcije za evropske integracije BiH Marina Kavaz-Siručić naglasila je da je samo u okviru IPA (instrumenata pretpristupne pomoći) za BiH u periodu od 2007. do 2013. godine predviđeno oko 660 miliona eura.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH "Nezavisnim novinama" je rečeno da postoji mogućnost da BiH izgubi sto miliona eura pomoći koju je EU pripremila BiH za makroekonomsku stabilnost za ovu godinu, ukoliko ne bude zaključen sporazum sa MMF-om o novom aranžmanu.