Kabinet Hahna
14

BiH i region na čekanju: Brisel razmišlja da odloži objavljivanje paketa o proširenju EU

Klix.ba
U kabinetu evropskog komesara Johannesa Hahna se ozbiljno razmatra mogućnost da se odloži objavljivanje paketa o proširenju, što bi značilo da će se sačekati s objavom izvještaja o napretku za BiH i druge države, ali samim time i objavom mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu naše države.

Kako saznaje Radio Slobodna Evropa iz dobro obavještenih izvora u Evropskoj komisiji ova nesigurnost je posljedica pritiska iz nekih zemalja članica EU, koje nisu spremne da raspravljaju o proširenju na sastanku u junu.

Objavljivanje paketa o proširenju je zakazano za 29. maj, a rasprava na nivou ministara vanjskih poslova bi trebala da se održi na redovnom sastanku u junu.

Međutim, neke zemlje članice nisu spremne da raspravljaju u junu, budući da treba da se odlučuje o preporuci Evropske komisije o početku pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Ovakvo pitanje u nekim zemljama članicama EU zahtjeva poštovanje unutrašnjih procedura, uključujući i saglasnost nacionalnih parlamenata. Budući da je veoma kratak period između 29. maja i 18. juna, kada će se održati ministarski sastanak, zemlje članice nisu u stanju da se obavezuju da će biti u prilici da se izjasne oko pitanja mogućeg otvaranja pristupnih pregovora.

I izvori iz kabineta Johannesa Hahna, gde se izradio ovaj dokument, ne isključuju mogućnost odlaganja, ali insistiraju da za njih 29. maj ostaje "tentativan datum".

Sve će biti jasnije u ponedjeljak, kada zasjedaju šefovi kabineta u Evropskoj komisiji, koji će konačno odlučiti dali staviti na čekanje ovaj dokument, ili ipak dati zeleno svjetlo za objavljivanje u srijedu.