Kanton Sarajevo
15

Elvedin Okerić posjetio Dom Bjelave: Kontinuirano brinuti za djecu bez roditeljskog staranja

B. R.
Elvedin Okerić u posjeti sarajevskom Domu Bjelave (Foto: Vlada KS)
Elvedin Okerić u posjeti sarajevskom Domu Bjelave (Foto: Vlada KS)
Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić posjetio je Dom za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave i tom prilikom poručio da je potrebno kontinuirano brinuti o djeci bez roditeljskog staranja.

"Djeca koja su ostala bez jednog ili oba roditelja, odnosno jetimi, kako ih drugim imenom često zovemo, najosjetljivija su kategorija u našem društvu prema kojoj moramo pokazati kontinuiranu brigu i odgovornost, jer oni imaju svoje pravo kod svih nas. Zadovoljstvo mi je bilo iftariti i razgovarati sa malom rajom u atmosferi punoj ljubavi i brige koju sam zatekao u ovom domu. U odličnim uslovima vedro osoblje se trudi da djeci vrati osmijeh, nadoknadi i pruži ljubav koju su izgubili", kazao je nakon posjete predsjedavajući Okerić, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Istakao je da je opredjeljenje Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo, te kantonalnog Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice dodatno kapacitiranje ove ustanove, s ciljem praćenja i primjene aktuelnih standarda u brizi o ovoj posebno osjetljivoj i ranjivoj skupini našeg društva, te njenoj inkluziji u naš komplikovani društveni sistem.

Dom Bjelave je ustanova koja nosi posebne emocije, naglašeno je više puta tokom ove posjete.

"U ime naše ustanove, želim zahvaliti svim našim partnerima i donatorima, kao i svim građanima koji su svakodnevno s nama i koji prate potrebe naših mladih. Zahvaljujem se predsjedavajućem Okeriću i Skupštini Kantona Sarajevo, te vladi i našem resornom ministarstvu koji nam daju snažnu podršku kako bi naši štićenici imali toplo, dostojanstveno i kvalitetno mjesto za život", naglasio je direktor ove ustanove Tarik Smailbegović.

Najavio je i da će u narednom periodu, pored njihove primarne uloge, biti još prisutniji u zajednici kroz pružanje usluga prihvatilišta za djecu, kuća i stanova za mlade, malih porodičnih domova, mobilnog tima, dnevnog centra, te servisa za savjetovanje i edukaciju hraniteljskih porodica i porodica pod rizikom od razdvajanja.

"Večeras je zaista bilo svečano u našem domu, ugodno smo se družili i otvorili svoja srca. Još jednom hvala predsjedavajućem koji je izabrao baš nas i počastio nas druženjem i svojom pažnjom", rekao je Smailbegović.

Ovom prilikom, posebno je potcrtano kako su sama posjeta, ali i iskazano opredjeljenje za razvojem novih usluga u ovoj ustanovi, važne poruke da društvo u ovim izazovnim vremenima s posebnom pažnjom brine o ovoj kategoriji djece i mladih.

"Naša je misija da mladima i djeci budemo kuća uvijek kad nas zatrebaju", poručio je direktor Smailbegović, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.