UNICEF-ova kampanja
143

Edin Džeko: Oduvijek sam želio biti fudbaler, kao mali sam nosio loptu u krevet

A. P.
Kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine i ambasador UNICEF-a Edin Džeko priključio se kampanji #SlušajDijete i odgovarajući na pitanja djece kazao kako je uvijek želio biti fudbaler, ali da mu najdraža igračka iz djetinjstva nije bila lopta kojoj je "za dlaku" pripalo drugo mjesto.

"Roditelji su mi za rođendan poklonili neku malu formulu, i dan danas se sjećam toga. Iako sam dosta stvari zaboravio iz djetinjstva, ali mi je ta formula, uz loptu, ostala jedna od najdražih igrački i najdražih poklona koje sam dobio od svojih roditelja", kazao je Džeko i dodao da je na kraju ipak strast prema lopti pobijedila:

“Kad si mali ne razmišljaš puno o tome šta će donijeti budućnost, jednostavno vidiš loptu i ne ispuštaš je iz ruku i iz nogu, samo o njoj razmišljaš i kad ideš spavati nosiš je sa sobom. Dok si mali samo razmišljaš o tome da se igraš”.

Džeko je kroz razgovor istaknuo kako su on i sestra kroz nimalo lako djetinjstvo slušali roditelje koji su se trudili da im obezbijede sve što im treba i što je bilo u njihovoj moći, te kazao šta je to što on želi za svako dijete: "Želim da svako dijete ima pravo na sretno djetinjstvo, na dobro obrazovanje, da svako dijete bez obzira ko je i odakle dolazi ima sve najbolje uslove za budućnost".

Edin Džeko jedan je od brojnih popularnih ličnosti i ljudi iz medija s kojima su djeca tokom kampanje uradila intervjue kako bi im pomogli da približe Konvenciju o pravima djeteta. S djecom su o njihovim pravima danas te o tome kako je bilo odrastati ranije govorili Amel Tuka, Larisa Cerić, Brankica Raković, Ana Bavrka, Boris Šavija, Amila Terzimehić, Đurica Štula, Amra Silajdžić-Džeko, Dejana Rosuljaš, Amina Kajtaz….

U jednom od intervjua našla se i šefica predstavništva UNICEF-a za BiH dr. Rownak Khan, a kampanji su se priključili i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji su u video obraćanjima poručili kako su djeca iznad svake politike u Bosni i Hercegovini.

UNICEF BiH kroz kampanju #SlušajDijete nizom aktivnosti obilježava 30. godišnjicu Konvencije o pravima djeteta kroz mobiliziranje podrške sa svih strana – od djece, škola, institucija pa do popularnih i medijskih ličnosti.