O zakonima i nacrtima
367

Duvnjak: Tražimo ukidanje povlaštenog položaja KS prilikom raspodjele prihoda FBiH

E. M.
Jasmin Duvnjak (Foto: E. M./Klix.ba)
Jasmin Duvnjak (Foto: E. M./Klix.ba)
Delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Jasmin Duvnjak (SDA) danas je u Zenici govorio o izmjeni Zakona o PIO pripadnika Armije RBiH i Nacrtu zakona o izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH uz obrazloženje da Kanton Sarajevo više nema potrebe za posebni koeficijent od 2 prilikom raspodjele prihoda.

Zakon o pripadnosti javnih prihoda Federacije Bosne i Hercegovine već godinama, prema riječima Duvnjaka, čeka na izmjene kako bi se decentralizovao razvoj Bosne i Hercegovine te krenuo jednak razvoj i drugih kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Pojasnio je da pripadnost javnih prihoda zaokuplja pažnju svakog građanina BiH te da na raspodjelu utjecaju brojni faktori te da je u funkciji od 2006. godine kada je u BiH uvedena primjena PDV-a.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Tadašnji izračuni za niže nivoe vlasti su išli na osnovu izračuna tada poreza na promet i uradio se jedinstven Zakon o raspodjeli javnih prihoda kada se definisalo da se PDV na državnom nivou raspoređuje u FBiH. Ono što pripada FBiH dijeli se na nivo FBiH 36,2 posto, za kantone 51,48 posto, za jedinice lokalne samouprave 8,42 posto i JP Ceste FBiH 3,9 posto. Ovdje nisu ukalkulisani direktni porezi već samo indirektni porezi, odnosno, PDV, jer su to najveća sredstva koja se prikupljaju. Zeničko-dobojski i Tuzlanski kanton su i ranije tražili izmjenu raspodjele prihoda, a niti ja, niti kolege zastupnici koji su predlagali ove izmjene, nismo bili zadovoljni dinamikom izmjene ovog akta i smatrali smo da zbog toga trebamo kao zastupnici i predlagači predložiti prijedlog zakona kojim bi se otklonile nepravde", izjavio je Duvnjak.

Dodao je da Prijedlog Zilđića i grupe zastupnika kao i njega i delegata nije sveobuhvatan prijedlog, da takav prijedlog može napraviti samo Vlada koja će predložiti realne izmjene i pripremiti sveobuhvatni akt.

"Sedam-osam godina čekamo izmjenu slova u ovom zakonu. Uz sve ovo moramo uvažiti i slabije razvijene kantone, ali za to Vlada mora predložiti svoj zakon. Do tada, mi ćemo u četvrtak razgovarati o ovom zakonu kojim će se brisati povlašteni koeficijent Kantona Sarajevo. Na ovaj način ne želimo stvarati mržnju prema glavnom gradu, imamo posebne emocije prema Sarajevu, zakonodavac je nekada uvažio posebne potrebe Kantona Sarajevo i dodao koeficijent 2. Danas imamo potrebu da uvažimo potrebe i pozicije drugih kantona. Trebamo ravnomjeran ekonomski razvoj i da FBiH fokus svog interesovanja i brige okrene prema Zenici, Tuzli, Hercegovini, Krajini, Posavini...", dodao je Duvnjak.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Naglasio je da im ne treba metropolizacija te da žele nametnuti reviziju raspodjele prihoda u FBiH jer smatraju da je diskriminirajuća i da ne generira ravnomjeran ekonomski razvoj.

Također, govorio je i o izmjenu Zakona o PIO-u gdje je predloženo da se poseban staž borcima boduje s 1 umjesto dosadašnjih 0,5, da oni borci koji prije 65 godine neće imati manju penziju te da je predložen odlazak u penziju s 58 godina.

"Na ovaj način, usvajanjem ovih zakona o PIO će se ukinuti diskriminacija i nepravda prema borcima, demobilisanim borcima, koji su branili BiH od 1992. do 1995. godine. Učinit ćemo sve da se ovaj zakon usvoji i oni koji već imaju penzije moći će tražiti penzije po novom zakonu. Ovim se neće ugroziti stabilnost PIO-a", zaključio je Duvnjak.