Sindikat SIPA-e
43

Državni policajci pozvali na usvajanje budžeta, ali da se plate političarima rješavaju naknadno

S. Š. U.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Nakon što je Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio budžet državnih institucija za tekuću godinu koje predviđa i povećanje plata političarima, Sindikat Državne agencije za istrage i zaštitu reagirao je na negodovanje opozicije.

Usvajanjem budžeta institucija BiH za 2022. godinu predviđeno je i povećanje plata državnim službenicima, odnosno vraćanje osnovice za isplatu na raniji nivo, kojim se plate parlamentarcima, ministrima Vijeća ministara i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine povećava za 500 KM, a radnicima državnih institucija do 100 KM.

"Sindikat SIPA-e ne može, a da ne reaguje na negodovanje opozicije na usvojeni Budžet za 2022. godinu u Predstavničkom domu BiH. Naime već dva dana uporno u svim medijima čitamo reakcije opozicionih partija na usvajanje Budžeta te pitamo zašto u protekle četiri godine, koliko traje mandat, nisu poduzeli aktivnosti da izmijene Zakon o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine te da smanje koeficijente izabranim dužnosnicima sa sadašnjih 10 na 6", pitaju iz Sindikata državne agencije.

Ističu kako u protekle četiri godine niko nije slušao zaposlenike policijskih agencija "koji su dovedeni na rub egzistencije i krpe kraj s krajem".

"Niko, osim jednog delegata iz Doma naroda, nije saslušao zbog čega smo bili primorani tri puta izaći na ulicu sa zahtjevima za povećanje osnovice za obračun plate. Da li se zapitate kako preživljavaju vojnici u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine sa ovako mizernim primanjima i da li je iko od vas poduzeo bilo šta da to promijeni", ističu.

Navode kako povećanje za njih jese malo, ali da se nadaju da će Dom naroda usvojiti i izmjene Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH kojima se predlaže izmjena koeficijenata za 0,20 kao što smatraju pravičnim rješenjem.

"Gospodo, zapitajte se da li i vi na ovaj način rušite institucije BiH jer iz sve tri policijske agencije svakodnevno odlaze kvalitetni kadrovi koje nije moguće nadomjestiti. Sindikat ovim ne odobrava povećanje plata izabranim zvaničnicima obzirom da su i sada prevelike, ali ističe da je prema važećem Zakonu o platama i naknadama jedna osnovica za sve uposlene i da je to neophodno mijenjati", kazali su iz Sindikata.

Ističu kako je zakon na snazi od 2008. godine te da je do sada smetao jedino zaposlenima u policijskim agencijama koji četiri godine traže da budu izdvojeni iz tog zakona i da se donese Zakon o platama uposlenih u policijskim organima Bosne i Hercegovine.

"Pojedini mediji objavljuju i izjave predstavnika udruženja penzionera te ovom prilikom želimo skrenuti pažnju da su penzije na entitetskom nivou. Pogledajte rast entitetskih Budžeta od 2009. godine do danas i zapitajte se gdje idu ti novci, pustite i nas policijske službenike, državne službenike i zaposlenike na državnom nivou da preživimo jer mi smo se ovim Budžetom tek vratili na 2009. godinu", navedeno je u saopštenju.

Ističu da ne žele biti "dio političkih prepucavanja", ali da žele dostojanstven život.

Iz Sindikata SIPA-e su pozvali delegate u Domu naroda da podrže budžet ranije usvojen u Predstavničkom domu, a da plate zvaničnika rješavaju u narednom periodu.