Finansijska pomoć
320

Vijeće ministara planira podijeliti skoro sedam miliona KM javnim TV emiterima, na spisku i RTV Herceg-Bosne

S. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine uskoro će glasati o dodjeljivanju finansijske pomoći javnim televizijskim emiterima, gdje bi se trebalo raspodjeliti nešto manje od sedam miliona.

Ovo je nedavno potvrdio i najavio i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Radi se o finansijskim sredstvima koji bi navodno trebali pomoći emiterima u njihovoj tehničkoj opremljenosti.

Prijedlog koji ide na Vijeće ministara je da se najviše novca odobri za RTRS i to dva miliona i 265.000 KM, zatim po milion i po za Federalnu televiziju te BHRT, ali i za Radio-televiziju Herceg-Bosne.

Pod kojim obrazloženjem je predloženo finansiranje i RTV Herceg-Bosne nije poznato, s obzirom da se ne radi o javnom emiteru.

Jasno je da planirani iznos ne može naročito pomoći prije svega BHRT-u te se ovdje radi o tek privremenom "gašenju požara", prije svega u državnom javnom servisu.

Ono što je zanimljivo jeste kako će ministri glasati o ovom prijedlogu, s obzirom da je najviše novca planirano za RTRS, ali i da se izdvaja 1,5 miliona KM za TV Herceg-Bosne koja nije javni servis.

Podsjetimo u najvećim finansijskim problemima je BHRT s obzirom da taj državni servis ima blokirane račune, radnici nemaju plaću, oprema je zastarjela, a egzistencija ugrožema za više od 800 radnika. Samo RTRS duguje 63 miliona KM BHRT-u na osnovu prikupljanja RTV pretplate.