Presjek aktivnosti
5

Drljača: Preostaje da zaključimo još devet kolektivnih ugovora

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Dopremijer Federacije BiH i ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača na današnjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća za terotoriju FBiH dao je presjek aktivnosti u vezi s kolektivnim ugovorima.

"Pregovori oko kolektivnih ugovora traju već duži vremenski period, te su zaključeni kolektivni ugovori za područje i djelatnosti državne službe, sudske vlasti i javnih ustanova FBiH, zatim granski kolektivni ugovori o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva, šumarstva, kao i za područje elektroprivredne djelatnosti FBiH, željeznice, poštanskog prometa, zdravstva", kazao je Drljača.

Dodaje da je zaključen i okvirni kolektivni ugovori o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti komunalne privrede za teritoriju FBiH, kolektivni ugovor za djelatnost prozvodnje i prerade metala, drvne i papirne industrije, te u oblasti prometa.

"U dobrom dijelu je urađen jedan kvalitetan posao, ali u narednom periodu treba okončati još devet kolektivnih ugovora", kazao je Drljača.

Preostali kolektivni ugovori tiču se telekomunikacija, srednjeg obrazovanja, doktora medicine i stomatologije, policijskih službenika, hemije i nemetala, tekstila, obuće, kože i gume, nafte i petrohemije, te oblasti finansija.