Teška situacija
73

Dom zdravlja u Ustikolini pred kolapsom, radnici počeli sa štrajkom upozorenja

E. A.
Foto: E. A./Klix.ba
Foto: E. A./Klix.ba
Polusatnim štrajkom upozorenja članovi sindikalne organizacije Doma zdravlja Ustikolina danas su upozorili na tešku situaciju u kojoj se već izvjesno vrijeme nalazi ova zdravstvena ustanova.

Tvrde da je Dom zdravlja pred potpunim kolapsom zbog neimenovanja upravnog odbora i vršioca dužnosti direktora. Građene su obavijestili da nedostaju izvjesne količine pojedinih lijekova, reagensa i drugog potrebnog materijala.

"Obzirom da su obustavljene nabavke resursa potrebnih za pružanje usluga pacijentima nismo u mogućnosti adekvatno terirati sva stanja. Laboratorij je istrošio reagense za osnovne nalaze krvi, a pojedini lijekovi za hitna stanja su u deficitu. Zaposlenici rade uz brojne poteškoće i uz kašnjenje plate. Problemi se gomilaju mjesecima, a nezadovoljstvo je svakim danom sve više jer su nam uskraćena osnovna ljudska i egzistencijalna prava. Molimo korisnike usluge Doma zdravlja za strpljenje u nadi da će problem biti riješen", poručili su iz sindikata.

Naime, na čelu ustanove u posljednje dvije godine promijenilo se više direktora, a danas nema ni direktora ni upravnog odbora, nema angažmana specijalista, a jedina su zdravstvena ustanova u kantonu kojoj nije isplaćena posljednja plata. Osim toga neizmirena dugovanja prema dobavljačima od decembra prošle godine dodatno su opteretila ovu ustanovu koja ima 14 zaposlenih. Problemi su tvrde, stigli do vrhunca i vrlo izvjesno je da bi mogli završiti potpunom obustavom pružanja usluga pacijentima. Za ovakvu situaciju u sindikatu najodgovornijim smatraju osnivača, Općinu Foča u FBiH na čelu sa načelnikom Mujom Sofradžijom.

Iz Sindikata obrazlažu da su se odlučili na štrajk kako bi ukazali na potrebu rješavanja trenutne problematike, te da će štrajk upozorenja trajati sedam dana uzastopno, svaki dan po pola sata, a time se osnivaču daje rok od sedam dana za imenovanje privremenog UO i imenovanje vd direktora.

Sofradžija je ranije izjavio da su ovi problem proceduralne prirode i brzo rješivi, međutim u sindikatu tvrde da su izmanipulisani.

"Smatramo da je rok od sedam dana više nego dovoljan da se riješi ova nepodnošljiva situacija po naše stanovništvo kao i uposlenike jer je jednostavno neodrživa i doći će do totalnog kolapsa zdravstvenog sistema u našoj općini i želimo istaknuti da je za ovu situaciju odgovoran isključivo osnivač odnosno načelnik gospodin Mujo Sofradžija", poručili su i sindikata.

Ističu da za ove aktivnosti imaju punu podršku Federalnog i Kantonalnog sindikata te će, ukoliko osnivač ne riješi problem Doma zdravlja, svoja prava tražiti pravnim putem.