Sastanak u Banjoj Luci
83

Dodik ugostio delegaciju ultradesničarskog AfD-a: Žalio se na Schmidta i proces pred Sudom BiH

M. G.
Detalj sa sastanka (Foto: X)
Detalj sa sastanka (Foto: X)
Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska sastao se danas sa delegacijom njemačke stranke krajnje desnice Alternativa za Njemačku (AfD).

"Danas sam razgovarao s predstavnicima Alternative za Njemačku Olgom Petersen, zastupnicom regionalnog parlamenta Hamburga, Ulrichom Singerom, zastupnikom regionalnog parlamenta Bavarske i Yurijem Christopherom Koffnerom", naveo je Dodik.

Kako kaže, upoznao je sagovornike o političkoj situaciji u BiH, te iskazao punu opredijeljenost institucija RS-a "za unutarnji dijalog, očuvanje mira i stabilnosti, uz dosljedno poštivanje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH, od čega ovise brojni reformski procesi".

"Naglasio sam da Srpska nikada neće i ne može prihvatiti samoproglašenog visokog predstavnika Christiana Schmidta, te da on nema ovlasti da provodi bilo kakve aktivnosti u BiH. Također, upoznao sam ih s 'montiranim i instruisanim procesom' koji se protiv mene vodi pred Sudom Bosne i Hercegovine, a koji predstavlja političko i pravno nasilje međunarodne zajednice, čiji je krajnji cilj rušenje ustavnog kapaciteta i položaja Republike Srpske", dodao je Dodik.