Sramota za grad
106

Do kada će u Mostaru neskriveni sljedbenici fašizma vladati ulicama, a antifašisti biti građani trećeg reda?

D. Be.
Antifašistima zabranjena šetnja Mostarom (Foto: Pixsell/Denis Kapetanovic)
Antifašistima zabranjena šetnja Mostarom (Foto: Pixsell/Denis Kapetanovic)
Policija u Mostaru, na čijem čelu je komesar HNK Robert Perić, zabranila je danas antifašistima mirnu komemorativnu šetnju povodom Dana oslobođenja Mostara od fašizma. Time je ovaj grad vjerovatno i jedini u Evropi u kojem udruženja antifašista ne mogu obilježiti značajan datum.
Policija je kao razlog navela da se istog dana igra utakmica Zrinjskog i Slavije!? Upravo onog Zrinjskog čiji navijači podižu desnu ruku i salutiraju kao nacisti, veličaju ustaše i presuđene ratne zločince, a ranije su nosili zastave s Keltskim križom i zastave NDH.

Ovo je samo još jedan dokaz da u Mostaru i danas, nažalost, postoje snažne i aktivne radikalne grupe koje njeguju ideologije koje su poražene u Drugom svjetskom ratu

U Mostaru su i danas brojne fašistički grafiti
U Mostaru su i danas brojne fašistički grafiti

Široj javnosti odavno je poznato da su upravo najvatreniji navijači Zrinjskog "Ultrasi" poznati kao grupa koja veliča ratne zločince presuđene u Hagu, a ranijih godina, prije nego je klub preuzeo Izraelac Amir Gross Kabiri, na utakmice su nosili fašistička obilježja čemu svjedoče brojne fotografije i snimci.

Slijedom navedenog, lako se može doći do zaključka da vlast u ovom hercegovačkom gradu, kao i policija, nema ni snage ni kapaciteta ni volje izboriti se sa većim brojem osoba koje otvoreno slijede ideologiju suprotnu antifašističkoj.

Keltki križ na tribini
Keltki križ na tribini "Ultasa", prihvaćen kao simbol koji koriste brojne supremacističke grupe i pokreti

Očito je da takve grupe i dalje imaju primat u gradu što im dozvoljava da se organizuju, promovišu i šire svoje ideje te predstavljaju otvorenu opasnost za one koji promovišu antifašizam, konkretno udruženja osoba u trećoj životnoj dobi, za koje očito nema mjesta u Mostaru jer ne mogu mirno ni proštetati.

Keltki križ na tribini
Keltki križ na tribini "Ultasa", prihvaćen kao simbol koji koriste brojne supremacističke grupe i pokreti

Da policija nema kapaciteta izboriti se s ovim velikim problemom govori i činjenica da skoro dvije godine nije rasvjetljeno ko stoji iza devastacije Partizanskog grbolja kada je oštećeno 700 spomen-ploča.

Navijači Zrinjskog veličaju presuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka
Navijači Zrinjskog veličaju presuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka

Ovaj spomenik nerijetko je bio meta vandala koji su crtali fašistička obilježja i uvredljive poruke, a prije četiri godine na dan obilježavanja 75. godišnjice oslobođenja Mostara od fašizma, "nepoznata grupa osoba" je napala članove udruženja antifašista.

Iz Udruženje antifašista i boraca NOR-a Mostar ističu da posljednja zabrana u Mostaru za njih nije ništa novo.

"Ako nama, odraslima, nije sigurno kako je sigurno djeci ili se, pak, radi o potpuno nečem drugom i dvojnim aršinima ... Na bazi kojih pokazatelja, ako se ne radi o političkoj odluci, ste zaključili da je odavanje pošte na groblju mogući sigurnosni problem", naveli su.

Oni su odlučno odbacili ovakve odluke kao političke i zatražili sankcionisanje nalogodavaca.

Do boljih vremena, huligani i fašisti će očito vladati ulicama, a antifašisti možda mogu probati tajno odati počast borcima protiv fašizma i obilježiti oslobođenje Mostara.