Veliko istraživanje
52

Do 2100. u većini država će se smanjivati broj stanovnika, svaka druga beba će biti rođena u Africi

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Stope fertiliteta u skoro svakoj zemlji biće preniske da bi izdržale svoje stanovništvo do kraja ovog vijeka. Do 2100. godine stanovništvo u 198 od 204 zemlje će se smanjivati, a većina rađanja će se odvijati u siromašnim zemljama, pokazala je studija objavljena u Lancetu.

Očekuje se da će podsaharska Afrika imati jedno od svako dvoje djece rođene 2100. godine, a samo Somalija, Tonga, Niger, Čad, Samoa i Tadžikistan mogu zadržati svoje populacije, prema studiji koju je proveo Institut za zdravstvene metrike i Evaluacija (IHME) na Univerzitetu Washington.

“Implikacije su ogromne. Ovi budući trendovi u stopama fertiliteta i živorođene djece u potpunosti će rekonfigurirati globalnu ekonomiju i međunarodnu ravnotežu snaga i zahtijevat će reorganizaciju društava. Globalno prepoznavanje izazova oko migracija i globalnih mreža pomoći bit će još kritičnije kada postoji žestoka konkurencija za migrante da održe ekonomski rast i dok se bejbi bum u podsaharskoj Africi nastavlja ubrzano.” rekla je Natalia V Bhattacharjee, suvoditeljica i vodeći naučnik u istraživanju na IHME.

Demografski pomak će dovesti do podjele na "baby boom" i "baby bust", kažu autori studije, gdje se bogatije zemlje bore da održe ekonomski rast, a siromašnije se bore s izazovom kako da podrže svoju rastuću populaciju.

“Veliki izazov za zemlje podsaharske Afrike s najvećom fertilitetom je upravljanje rizicima povezanim s rastućim rastom stanovništva ili rizikom od potencijalne humanitarne katastrofe. Ogroman pomak u broju rođenih naglašava potrebu da se ovom regionu da prioritet u nastojanjima da se umanje efekti klimatskih promjena, poboljša zdravstvena infrastruktura i nastavi sa smanjenjem stope smrtnosti djece, zajedno s akcijama za eliminaciju ekstremnog siromaštva i osiguravanje reproduktivnih prava žena, planiranje porodice i obrazovanje za djevojčice su glavni prioriteti svake vlade.”, rekao je Austin E Schumacher, ko-voditelj.

Studija je svoje nalaze zasnovala na anketama, podacima popisa stanovništva i drugim izvorima informacija prikupljenih između 1950. i 2021. u sklopu Globalnog tereta bolesti, povreda i faktora rizika, višedecenijske saradnje u kojoj je učestvovalo više od 8.000 naučnika iz više od 150 zemalja.