Uspostavljena umjetnička instalacija pred sudom u Hagu: Embargo još traje

Uspostavljena umjetnička instalacija pred sudom u Hagu: Embargo još traje
1
A. B.
19.2.2020. u 16:16
5
komentara
1

dijeljenja
Uspostavljena umjetnička instalacija pred sudom u Hagu: Embargo još traje
Konceptualni umjetnik Almir Dervišević 16. februara je postavio novu umjetničku instalaciju ispred Međunarodnog suda pravde u Hagu, pod nazivom "Embargo 1991-2020".
Dervišević je pojasnio da je tokom oružane agresije na BiH od 1991. do 1995 godine dio međunarodne zajednice odlučio primijeniti embargo na uvoz svih vrsta naoružanja, što će imati katastrofalne posljedice. Istovremeno će, naoružani i pripremani za izvršenje agresije, nosioci velikodržavnih projekata počiniti stravične zločine, između ostalog, silovanja, mučenja, pljačkanja, ubijanja, ranjavanja, protjerivanja, uništavanja imovine.

"Obim i vrste zločina, niti omjer snaga na terenu nije utjecao na promjenu odluke o primjeni embarga na sve vrste naouružanja u Bosni i Hercegovini. U periodu 1991-1995 odluka o primjeni embarga je u više navrata potvrđena. Na taj način UN i svjetske sile pokazale su svoje namjere i vrijednosti koje su utjecale na okupaciju velikih dijelova Republike BiH", dodao je.Istakao je da je sada, 25 godina kasnije, BiH i dalje "pod okupacijom nosioca velikodržavnih fašističkih projekata" te da se embargo i dalje primjenjuje i to embargo na postojanje bosanskoga identiteta i bosanske države.

"Oružana agresija na BiH je 1995. zaustavljena, ali ne i ostali načini agresije na bosanski identitet. Uspostavljeni su sistemi koji doprinose inteziviranju agresije na BiH i koji blokiraju razvoj bosanske države, države svih njenih građana. Svjedočimo da međunarodni faktori u kontinuitetu tolerišu fašizam i diskriminaciju nad bosanskohercegovačkim narodom", naveo je Dervišević.

Smatra da je potrebno uspostavititi pravdu u svakom ćošku bosanske države i istovremeno se sistematski suprotstaviti svakoj vrsti nepravde.

"Čovjek i okolina trebaju biti zaštićeni. Pravda se treba vratiri u politiku, ekonomiju, obrazovanje, privredu, socijalne odnose, u naše duše. Mišljenja sam da svoju budućnost možemo isključivo kreirati na osnovu vlastitih kapaciteta", naglasio je.Dodao je da je vrlo opasno za nas same ostati pasivan spram nepravde koju u velikoj mjeri činimo sami sebi.

"Ismete, Bogdane, Mario, Hamdija, Gorane, Mato, Jozo, Ahmede, Senade probudite se i živimo san o slobodnoj i pravednoj Republici Bosni i Hercegovini, državi gdje ljubav, znanje i pravda treba da vladaju. Pravda za sve, svi za pravdu. Pravda za Bosnu i Hercegovinu", zaključio je Dervišević.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...