Razvoj bh. poduzetništva
747

Tia Karić je rođena u Australiji, ali se vratila u BiH gdje želi obaviti ljetnu praksu

N. O.
Tia Karić na biznis konferenciji "Reconnect"
Tia Karić na biznis konferenciji "Reconnect"
USAID-ov projekt "Diaspora Invest" svojim ljetnim programom prakse okupio je bh. omladinu iz inostranstva ponudivši im radno iskustvo u domovini, a jedna od njih bila je i Tia Karić s kojom smo razgovarali o važnosti ovakvih poduhvata.

Udruženje "Restart" i USAID-ov projekt "Diaspora Invest" 11. augusta organizovali su "Reconnect", najveći poslovni skup bh. dijaspore, koji se održao u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

Govornici na skupu, pored Tie Karić, studentice Toulouse Business School iz Barcelone, bili su Erna Šošević, Jasmin Marić, Edin Halilović, Irma Ćosić, Lamija Brkić i Sabina Halilović.

Karić je rođena u Australiji, a u našu državu sa sobom je ponijela iskustva iz Španije i Istočnog Timora te je kazala da su je želja i ljubav prema BiH i Sarajevu privukli nazad.

"Putem preporuke sam saznala za USAID-ov projekt 'Diaspora Invest' i prijavila sam se prvenstveno jer sam željela steći novo radno iskustvo. DiaWorks projekt je pružao mogućnost biranja branše koja mene direktno zanima i koja je bliska mom fakultetu i to je bila savršena prilika koju sam morala iskoristiti", otkrila je.

Kazala je kako je projekt posebno privukao jer je direktno prilagođen mladim Bosancima i Hercegovcima koji žive van granica BiH.

Tia Karić na biznis konferenciji
Tia Karić na biznis konferenciji "Reconnect"

"S obzirom na pandemiju koronavirusa globalno, nije bilo lako donijeti odluku o povratku. Uz pomoć USAID projekta, olakšani su mi i putovanje i boravak i zaposlenje u BiH", kazala je Tia.

Komentarišući važnost ovakvih projekata kazala je kako je činjenica da se susrećemo s obrazovnim sistemom koji ima mnogo nedostataka, tako da manjka i prilika u određenim branšama.

"Shodno tome, motivirani mladi ljudi, željni znanja, imaju veće mogućnosti u inostranstvu. Fokus treba staviti na integraciju mladih u poslovno društvo, pružanje prilika za posao te ih samim tim motivirati i stvoriti im želju za povratkom u BiH", kazala je Tia.

Karić je također istakla da bh. poslodavci trebaju postati otvoreniji prema ideji zapošljavanja mladih ljudi i iskoristiti njihov potencijal, znanje, maštu, želju i volju za radom.

Tia Karić na biznis konferenciji
Tia Karić na biznis konferenciji "Reconnect"

Još jedna karakteristika USAID-ovog projekta jeste svojevrsna dominacija žena, što u poduzetništvu nije uvijek slučaj.

"Sve je veći značaj ženskog poduzetništva i njegov doprinos u ekonomskom rastu se prepoznaje širom svijeta", naglašava Tia te dodaje da u BiH rodna ravnopravnost još uvijek nije na zadovoljavajućem nivou.

"BiH ima najmanji procent žena među radnim stanovništvom u cijeloj Jugoistočnoj Evropi (iako čine više od 50% populacije), ali privatni sektor daje nadu da se trenutne brojke mogu preokrenuti u korist žena. Žensko poduzetništvo može pružiti produktivna rješenja za dobro obrazovan, a neiskorišten talentovan ženski kadar", poručuje studentica Toulouse Business School iz Barcelone.

Uzevši u obzir da je projekt "Diaspora Invest" pokrenula agencija USAID te da sličnih inicijativa manjka na nivou države, Tia smatra da je potrebno da se takva praksa promijeni.

"Dokle god inicijative kao što je ova ne počnu dolaziti od države I državnog sistema, dok ne budu integrisane u državnu politiku, bojim se da mladi neće osjećati dovoljnu sigurnost i atmosferu da su dobrodošli", zaključuje Karić.

Tia Karić praksu obavlja u Represent Communications BiH.