Glas dijaspore
60

Priča o Senadi Ekić: Aktivna članica bh. zajednice u Australiji koja pomaže svim generacijama

V. K.
Brojna bosanskohercegovačka dijaspora na području Australije okuplja se kroz niz udruženja, a jedna od aktivistica koja se može opisati i kao najaktivnija na ovom dijelu svijeta je i Senada Ekić.

Senada Ekić je prisutna u mnogim sferama društvenog života bosanskohercegovačke zajednice ne samo Melbourna i Viktorije, nego i cijele Australije.

Ona je neumorna aktivistica u bosanskohercegovačkoj zajednici, dugogodišnja predsjednica Glavnog odbora KUD-a Dukat, glas pozitivne akcije, volonterizma, pomoći i podrške, kako za starije, tako i za mlađe generacije.

Kada je u pitanju njen profesionalni rad Senada Ekić radi kao Community Project Leisure Officer pri organizaciji ACCS - Australijsko hrvatskim društvenim uslugama. Volonterska pomoć koju Senada Ekić pruža naročito starijim osobama, je samo jedna od aktivnosti kojima se bavi. Ona je aktivna članica Udruženja žena pri ABIC-u Deer Park (Australijski Bosanski Islamski Centar), koje je organizovalo brojne akcije pomoći u džamiji.

Ipak, Senadin angažman je mnogo širi kroz Udruženje "Cvijet Srebrenice 8372", koje već godinama na poseban način obilježava 11. juli i daje snažan pečat počasti preminulim žrtvama genocida i njihovim porodicama, kao i njegovanju kulture sjećanja.

U bosanskohercegovačkoj zajednici Senadu prije svega prepoznaju kao predsjednicu Glavnog Odbora KUD-a Dukat koji širom Australije pronosi ljepotu kulturne baštine Bosne i Hercegovine.

"KUD Dukat je moja usvojena beba koja napreduje uz pomoć svih onih koji su bili uključeni u njen rad od prvog dana, pa do danas. Dukat je taj neki zabavni dio života u zajednici, radost svih nas, najveće tijelo kojim možemo pokazati taj dio naše kulture", kaže Ekić.

Senada Ekić je dobila mnoga priznanja i nagrade, a tu su nove nominacije općine Brimbank za ovu godinu. "We are Brimbank Awards" je nagrada koja slavi postignuća pojedinaca i organizacija, koji su dali značajan doprinos zajednici Brimbank.

Senada Ekić je veliki bosnoljubac koja na primjer, povede KUD Dukat iz Melbournea u Sydney na par utakmica Zmajica na Svjetskom prvenstvu u košarci, prati plivačku reprezentaciju BiH na Svjetskom prvenstvu u Melbourneu, obilježava Dan državnosti i nezavisnosti BiH, a nije teško ni otići u Canberru i uveličati Dan otvorenih vrata Ambasade BiH. Njen veliki san je da napravi organizaciju koja bi nudila socijalne i zdravstvene usluge za bosanskohercegovačku zajednicu u Melbourneu", naveli su predstavnici dijaspore.