Dijaspora za razvoj
0

Prenos znanja sa CERN-a: Admir Greljo predavao studentima u Sarajevu

A. P.
Mladi 30-godišnji teorijski fizičar dr. Admir Greljo, rodom iz Gacka, koji već duže vrijeme boravi u Švicarskoj gdje je angažovan kao istraživač u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN), održao je seriju predavanja o naučno-istraživačkom radu u ovoj prestižnoj organizaciji studentima Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Predavanja su organizovana u okviru projekta "Dijaspora za razvoj" (D4D) – što je projekat Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine i Vlade Švicarske, u partnerstvu sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM).

Admir se bavi teorijskom fizikom elementarnih čestica s fokusom na fenomene koji se eksperimentalno proučavaju na CERN-u. Osnovni cilj ovih istraživanja je razumijevanje prirode na najkraćim razdaljinama odnosno najvećim energijama.

Admirova internacionalna karijera počinje po završetku dodiplomskog studija na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, odnosno početkom doktorskog studija na Univerzitetu u Ljubljani, potom na Univerzitetu u Cirihu i Mainzu i sada na CERN-u. Želja mu je doprinijeti razvoju fizike visokih energija u BiH koja u ovom trenutku praktično ne postoji.

Admir je takođe i predsjednik Upravnog odbora Asocijacije za napredak nauke i tehnologije (ANNT), nevladine organizacije koju čine mladi naučnici u oblastima prirodno-matematičkih i tehničkih nauka u BiH, te je u decembru 2019. godine, prilikom obilježavanja 70. godišnjice Univerziteta u Sarajevu, proglašen ambasadorom Univerziteta za izuzetan uspjeh u promociji Univerziteta u Sarajevu na međunarodnom nivou.