Isporuka hrane
16

Nova namjena bečkih fijakera za vrijeme koronavirusa

E. Sk.
Zbog koronavirusa i bečki fijakeri ostali su bez posla. U saradnji s hotelom Intercontinental u Beču, oni sada isporučuju hranu osobama koje su novonastalom situacijom posebno ugrožene.

Kuhinja hotela Intercontinental pripremi oko 250 besplatnih obroka dnevno, objasnila je direktorica hotela Brigitte Trattner. Preko pedeset godina stari hotel trenutno je zatvoren i akciju pripremanja besplatnih obroka sprovodi u saradnji s austrijskim Caritasom i drugim kompanijama i partnerima. Projekt je planiran do 13. aprila, ali ukoliko situacija to bude zahtijevala svakako će produžiti inicijativu.

Volonteri koji žele podržati projekt mogu se registrovati putem posebne Facebook stranice Intercontinental kocht svakim danom do 17 sati, isto kao i penzioneri kojima su neophodi obroci.

Hotel je putem medija objavio i brojeve telefona za penzionere i volontere, a obroke naravno ne isporučuju samo fijakerima nego i na biciklima, u automobilima i slično.

Ideja za dostavu fijakerima potekla je od udruženja Pro-Fiaker-Kultur koje se bavi promocijom i održavanjem kulture fijakera u Beču. Ovaj projekt ne služi samo promociji nego pomaže i životinjama. S obzirom da fijakeri trenutno ne rade, inicijativa je za konje jedna od rijetkih prilika za kretanje i vježbu.