Putnici čekali satima
6

Njemačka policija iz saobraćaja isključila autobus iz BiH jer je bio u katastrofalnom stanju

N. V.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Policija Karlsruhea objavila je da su u petak popodne iz saobraćaja isključili nesiguran autobus koji se iz Dortmunda kretao ka Neumu u Bosni i Hercegovini.

Kako su naveli, na autobuskoj stanici u Karlsruheu uočili su autobus na sprat sa 70 putnika koji je bio u jako lošem stanju. Policajci ističu kako su tehnički nedostaci bili očigledni, nabrajajući da je šoferšajba bila puknuta, gume loše, a da su retrovizori bili pričvršćeni samo vezicama.

"Pažljiviji pogled na autobus otkrio je dodatne nedostatke, kao što je više napuknuća glavnog okvira, porozne gume kao i katastrofalno stanje kočnica i nadolazeći kvar na stražnjoj osovini upravljanja. Nakon provjere vještaka za motorna vozila, dalja vožnja je odmah zabranjena, a vozilo je takođe naloženo da se stavi van pogona", saopćeno je iz policije.

Tokom inspekcijskih mjera, službenici su, pored ozbiljnih tehničkih nedostataka, utvrdili i da su trojica vozača, starosti od 50 do 55 godina, u velikoj mjeri prekoračili dozvoljeno vrijeme vožnje, odnosno da su prekoračili broj sati koji smiju provesti u vožnji.

"Prvobitno nerazumijevanje putnika o kontroli se potpuno promijenilo kada su shvatili razmjere okolnosti. Nakon što su vozači platili četverocifrenu kaznu i organizirali zamjenski autobus sa odmornim vozačem, još uvijek zaprepašteni putnici nakon nekoliko sati konačno su mogli nastaviti put prema Bosni i Hercegovini", kazali su iz policije Karlsruhea.

Prije nekoliko mjeseci se u Njemačkoj dogodilo slično isključenje bosanskog autobusa iz saobraćaja, a dešavalo se i da dođe do samozapaljenja.