Diaspora Invest
0

Kroz edukacije USAID-a prošli predstavnici najmanje 30 kompanija

FENA
Teća generacija polaznika Programa prodaje i komunikacija za poduzetnike i poduzetnice
Teća generacija polaznika Programa prodaje i komunikacija za poduzetnike i poduzetnice
USAID projekt "Diaspora Invest" u saradnji sa Biznis centrom bh. dijaspore i predavačem Mladenom Komaricom (BESTAR) uspješno je ispratio i treću generaciju polaznika Programa prodaje i komunikacija za poduzetnike i poduzetnice iz malih i srednjih preduzeća.

Rezultat je to aktivnosti tehničke podrške tog projekta kojim se osnažuju kapaciteti novoregistriranih kompanija pokrenutih zahvaljujući ulaganju dijaspore.

"Ovo je treća generacija Programa, te smo ovog puta imali 19 polaznika i polaznica iz 12 kompanija iz cijele zemlje. Velika je stvar što smo, poštujući mjere zdravstvene zaštite, ovog puta imali priliku da kroz edukacije prođemo uživo. Biznis centar bh. dijaspore je zahvalan na povjerenju kompanije koje su se uključile u ove aktivnosti, te vidimo na reakcijama učesnika i učesnica da ovakvi programi donose unapređenje, kako lično, tako i za kompanije iz kojih dolaze", poručio je rukovodilac Biznis centra bh. dijaspore Armin Alijagić.

Predavač Mladen Komarica je istakao važnost edukacije poduzetnika i poduzetnica, posebno u segmentima pristupa klijentima, interne i eksterne komunikacije, te svim koracima koji su važni za uspješan rad u prodaji i poslovanju.

"Uvijek je zadovoljstvo raditi sa mladim ljudima, poduzetnicima i poduzetnicama iz malih i srednjih preduzeća koja su ranoj fazi razvoja. U okviru USAID-ovog Programa prodaje i komunikacija sada možemo reći da su kroz ove edukacije prošli predstavnici najmanje 30 kompanija, a ono što ih svakako čini posebnim jeste i ta veza sa bh. dijasporom, što je samo iskustvo učinilo posebnim" poručio je Komarica.

Kroz aktivnosti tehničke podrške USAID projekta "Diaspora Invest" prošlo je više od 140 kompanija u posljednje četiri godine, a Projekt i ovog ljeta planira nastaviti sa podrškom ključnim poslovnim savjetovanjima i okupljanjima poput Dana Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka, konferencije Connecto, poslovnog skupa Reconnect u Sarajevu, Dana dijaspore u Loparama, a trenutno podržavaju i Školu "Novi lideri Unsko-sanskog kantona" koju u Bihaću realizuje Privredna komora USK.

"Osim ljeta koje obećava sa brojnim velikim događajima, Biznis centar bh. dijaspore i USAID projekt 'Diaspora Invest' već uveliko realizuju obuke u lokalnim zajednicama za pristup i rad sa dijasporskim investitorima. Imali smo odličan odziv u Pelagićevu i Gradačcu, a već početkom jula idemo u Brezu. Širom zemlje postoji volja za ekonomskim oporavkom. Upravo su aktivnosti USAID-ovog projekta 'Diaspora Invest' nekako tu podigle svijest javnosti o ulozi koju dijaspora ima danas u razvoju Bosne i Hercegovine" zaključio je Alijagić, saopćeno je iz tog projekta.