Kultura sjećanja
123

Klagenfurt: U džamiji "Cvijet Srebrenice" obilježena godišnjica Genocida u Srebrenici

B. H.
Džamija "Cvijet Srebrenice" u Klagenfurtu
Džamija "Cvijet Srebrenice" u Klagenfurtu
Islamski kulturni centar Klagenfurt upriličio je u džamiji „Cvijet Srebrenice“ prigodan program povodom obilježavanja godišnjice Genocida nad Bošnjacima.

Zanimljivo je da upravo džamija u kojoj je održana manifestacija nosi ime "Cvijet Srebrenice", a ista je svoja vrata džematlijama i posjetiocima otvorila prošle godine.

Događaju su prisustvovali mnogobrojni Bošnjaci iz Austrije, te politički zvaničnici grada Klagenfurta, te je zbog toga program bio upriličen na bosanskom i njemačkom jeziku. Program su svojim obraćanjima otvorili organizatori ispred džemata Suvad Emrić i Omer ef. Bušatlić, a ispred džemata se obratila i članica džemata Nizama Ramić, koja je o genocidu govorila iz vlastite perspektive.

Admir Lisica održao je predavanje na temu "Šta je nama Srebrenica“, uz osvrt na važnost njegovanja kulture sjećanja. U programu su učestvovali još i Nezir Halilović, Mensur Bekrić autor "Cvijeta Srebrenice", te srebrenička majka Ramiza Gurdić, koja je prisutnima govorila o strahotama koje je preživjela od strane srpske vojske, a u kojima su joj ubijena dva sina i suprug.

Bošnjaci Klagenfurta na ovaj način nastoje njegovati kulturu sjećanja, te prenositi poruku mlađoj generaciji Bošnjaka koja je rođena u Austriji, kako bi i sami u budućnosti mogli na osnovu činjenica govoriti svojim prijateljima i kolegama o strahotama koje su Bošnjaci Srebrenice doživjeli tokom mjeseca jula 1995. godine