Kako je kanadski grad odao počast našoj državi povodom 25. novembra

Kako je kanadski grad odao počast našoj državi povodom 25. novembra
91
I. P.
24.11.2019. u 17:32
56
komentara
91

dijeljenja
Kako je kanadski grad odao počast našoj državi povodom 25. novembra
U znak počasti državi BiH povodom Dana državnosti na zgradi Skupštine grada Hamiltona u Kanadi podignuta je zastava BiH, na velikom elektronskom ekranu ispred Skupštine piše: "Sretan 25. novembar Dan državnosti BiH", a simbol imena grada je osvijetljen žutom i plavom bojom.
Gradonačelnik grada Hamiltona Fred Eisenberger u svojoj čestitki povodom Dana državnosti napisao je prigodnu poruku Kanađanima bh. porijekla.

"U ime Grada Hamiltona i mojih kolega iz gradskog vijeća želim izraziti toplu riječ podrške proslavi Dana državnosti u Bosni i Hercegovini 25. novembra 2019. Želim prepoznati i priznati ogroman doprinos bosanske zajednice u gradu Hamiltonu. Bosna i Hercegovina se mora ponositi svojim doprinosima svijetu i odlučnošću u podršci demokratiji. Bosanska zajednica je dala ogroman doprinos bogatstvu i raznolikosti grada Hamiltona. Bosanci su bili velikodušni pristaše svega onoga što je kanadska vrijednost. Drago mi je što ste odabrali Kanadu za vas i vaše porodice. Bosna i Hercegovina može biti ponosna na vašu velikodušnu zaostavštinu u ovoj zemlji. Želim vam daljnji uspjeh u Kanadi i gradu Hamiltonu"", napisao je EisenbergerObilježavanjem bosanskohercegovačkih državnih praznika, Kanada na najbolji način štiti vrijednosti na kojima je utemeljena država BiH.

"Zato je kanadska poruka veoma snažna: Niko neće uspjeti u bilo kakvim namjerama koje bi značile umanjenje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političkg subjektiviteta države BiH. Zato jeste garant država Kanada, ali i bosanskohercegovačka dijaspora i njene organizacije i zajednice u Kanadi. U Kanadi se uvijek s ponosom prisjećamo bosanskohercegovačkih patriota koji su se suprostavili fašizmu i potvrdili historijsko-pravni kontinuitet države BiH. Srpski i hrvatski velikodržavni projekti su izvršili agresiju na državu BiH napadajući na vrijednosti ZAVNOBIH-a: državnost, teritorijalni integritet i zajedništvo. Željeli su da nema BiH. Ali državnost BiH je odbranjena zajedno sa teritorijalnim integritetom", poručuje se iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.Istaknuti član Kanadskog parlamenta i član Kanadsko-bosanskohercegovačke grupe prijateljstva u Parlamentu, Bob Bratina, također je poslao čestitku u ime Vlade Kanade

"Hamilton i Kanada su blagoslovljeni prisustvom velike i ugledne zajednice čije porodice potječu iz Bosne i Hercegovine. Bosanci u Kanadi i svijetu obilježavaju dostignuće savremene državnosti koja utjelovljuje mnoga načela u kojima uživaju Kanađani. Bosanci u Kanadi rade na razvoju i prosperitetu svoje domovine, ali i značajno doprinose razvoju Kanade. Kao neko ko je imao koristi od poznavanja bosanske zajednice u Hamiltonu i Kanadi upućujem vam moje najbolje želje za vaš poseban dan! Čestitam svima, Puno Hvala", navodi se u pismu.
Prijavi grešku


Komentari (56)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...