Održana tribina
2.8k

Izetbegović u Stuttgartu: Dijaspora u dva dana može promijeniti odnose u BiH

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
U subotu navečer je u njemačkom gradu Stuttgartu održana tribina "Domovina te zove, registruj se i glasaj", čiji je specijalni gost bio predsjednik SDA i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Izetbegović je, čestitajući Kurban-bajram prisutnima, podsjetio na sve poteškoće sa kojima se Bosna i Hercegovina suočavala u proteklim decenijama.

"Čitavi narodi su uvučeni u rat protiv BiH i na tim negativnim emocijama neki političari danad prave svoje politike. Svi su pomalo umorni od svega što su prošli, ali ne smijemo se predati", kazao je Izetbegović.

Stanje u svijetu se, smatra Izetbegović, mijenja, što je rezultiralo ponovnim javljanjem ambicija retrogradnih snaga da završe ono što je započeto 90-ih godina prošlog stoljeća.

"Vjerovatno ste posmatrali te pokušaje tokom pregovora o izmjenama Izbornog zakona da se mi slomimo. Ja sam tu ostao potpuno sam. Neki drugi su se sklonili u stranu. Kazao sam svima njima da to neće ići. Izdržalo se to i sa ovim napadom na Ukrajinu se to okrenulo. Zapad brani svoj sistem vrijednosti i mi smo tu sa njima. BiH je dio Zapada, dio Evrope", izjavio je Izetbegović.

Neprijatelji BiH, dodao je, i dalje prijete, ali uprkos tim prijetnjama u stvarnosti se dešavaju suprotne stvari. U tom kontekstu je Izetbegović podsjetio na primjere iz bliske prošlosti, poput uklanjanja ploče posvećene Radovanu Karadžiću i crkve iz dvorišta nane Fate Orlović.

"Jednu od tih odluka je poništio visoki predstavnik. Sve ostale smo mi zaustavili na Ustavnom sudu BiH. Prošle godine smo promijenili sastav CIK-a jer su krali na izborima. Oni te pomake bolje vide nego mi. Oni koje to boli, jako dobro sve to vide", poručio je Izetbegović.

Govoreći o građanima BiH koji rade u inostranstvu, Izetbegović je kazao da je malo zemalja u svijetu koje raspolažu prirodnim i ljudskim potencijalima kakve ima BiH.

"Moramo napraviti uređeni sistem koji će privući naše ljude da se vrate. BiH je prekrasna zemlja u kojoj ćemo napraviti uređeni sistem u koji ćete se vi vratiti", kazao je Izetbegović.

Oni koji ne vole BiH, smatra Izetbegović, ne vole ni njeno iseljeništvo. U tom kontekstu je podsjetio na apelaciju kojom je spašeno oko 700.000 državljanstava.

"Nikad mi koji volimo BiH nismo bili jači faktor. Budućnost BiH je u izgradnji uređenog sistema. BiH treba da bude dio EU i NATO-a, u kojoj sudovi garantuju vladavinu zakona. Sa našim komšijama koje vole BiH trebamo zajedno graditi našu domovinu. To ide sporo, ali ide", izjavio je Izetbegović.

Govoreći o predstojećim Općim izborima, Izetbegović je kazao da građani u iseljeništvu trebaju glasati za koga god žele, a da posebno trebaju glasati za zajedničku listu u entitetu RS.

"Možete tu da glasate za koga god hoćete. To je šansa. Komplikovano je registrovati se. I to su namjerno uradili. I onda mi namjerno ne smijemo da se predamo. Baš tada treba pokazati upornost. Dva dana za ovih 30 godina. Jedan sada u julu, registracija, i jedan u oktobru. Dva dana za domovinu. Možemo da promijenimo potpuno odnos snaga. Nama ne treba mnogo. Treba nam tridesetak hiljada glasova za RS. Blizu smo toga. Izađite za Srebrenicu, za sve ubijene. Glasajte za koga god hoćete, ali glasajte protiv ovih politika koje nas sputavaju decenijama", izjavio je Izetbegović.

Tribina je održana u organizaciji Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Stuttgartu, u saradnji sa Islamskom zajednicom Stuttgart i Centrom za dijasporu "Mreža".