Njemačka
78

Hiljadu vjernika klanjalo bajram-namaz u Kelnu, predvodio ga efendija Nedžad Osmić

V. K.
Džamija u Kelnu jutros ispunjena vjernicima (Foto: Deutsche Welle)
Džamija u Kelnu jutros ispunjena vjernicima (Foto: Deutsche Welle)
Oko 1.000 vjernika jutros je klanjalo bajram-namaz u džamiji u gradu Kelnu u Njemačkoj, a hutbu je predvodio Nedžad ef. Osmić.

Za efendiju Osmića ovo je ujedno i deseti Bajram koji provodi u Njemačkoj, a tokom hutbe je naglasio kako muslimani moraju konstantno raditi na upoznavanju drugog i drugačijeg.

"Poslanik a.s. kaže da je znanje svjetlost i svaka svjetlost osvjetljava put kojim čovjek treba ići. Znanje olakšava ljudima, neznanje dovodi do sukoba, nerazumijevanja i problema koje normalan čovjek ne želi u svom životu, želi da ih nema. Ovdje poznavanje drugog i drugačijeg je apsolutni imperativ i na čemu i muslimani moraju raditi kako bi se integrirali i etablirali u društvu", rekao je Osmić, prenosi Deutsche Welle.

Ističe da njihov džemat i džematlije nisu imali nikakvih problema u Kelnu i da imaju izuzetno dobru saradnju s vlastima i policijskim organima.

"Pokušavamo biti afirmativni, konstruktivni, djelovati pozitivno na naše ljude da budu aktivni i pozitivni u društvu. Često govorimo da će se u našem džematu dešavati ono što mi budemo radili. Ne možemo očekivati da nam neko drugi kreira našu realnost. To je i jedna poruka za građane u BiH - mi samo moramo biti aktivni i raditi na promociji dobra", dodao je.