Dan poslovne dijaspore u Žepču u znaku ozvaničenja saradnje u području iseljeništva

Dan poslovne dijaspore u Žepču u znaku ozvaničenja saradnje u području iseljeništva
3
F
FENA
7.11.2019. u 19:41
3
komentara
3

dijeljenja
Dan poslovne dijaspore u Žepču u znaku ozvaničenja saradnje u području iseljeništva
U okviru "Dana poslovne dijaspore Žepče 2019.", koji je upriličen u četvrtak u Žepču s ciljem uspostave bolje i dugoročnije veze s dijasporom, potpisan je i Memorandum o suradnji u području iseljeništva između Općine Žepče i općina Stari Janokovci i Tovarnik iz Republike Hrvatske.
Cilj potpisivanja Memoranduma je uspostava saradnje između tri strane potpisnice, kojom su predviđena zajednička djelovanja u području iseljeništva i unaprjeđenja sveukupne saradnje s iseljeništvom općine Žepče.

"Dan poslovne dijaspore Žepče 2019. godine" završni je događaj projekta "Rast zajedno s dijasporom", a podržan je u sklopu projekta "Dijaspora za razvoj (D4D)", koji je projekt Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlade Švicarske, u partnerstvu s UNDP BiH i IOM-om BiH.

Projekt podržan od strane međunarodnih donatora zajedno provode Općina Žepče i Razvojna agencija Žepče, a kako je naglašeno tokom obraćanja domaćina, svrha događaja je uspostaviti bolje i dugoročnije veze s dijasporom i omogućiti razmjenu znanja i iskustva u svim područjima života, saopćili su organizatori.

Tokom svojih izlaganja svi govornici složni su u ocjeni da je potrebno uložiti mnogo više rada i truda kako bi dijaspora postala značajan faktor ekonomskog prosperiteta BiH.

Jedna od trenutno najznačajnijih aktivnosti koja se realizira u tom pravcu definitivno je projekt "D4D", koji se osim u Žepču realizira u još 19 lokalnih zajednica u BiH, a prvi efekti su 450 otvorenih radnih mjesta u BiH.

Događaju su prisustvovali predstavnici Vlade Švicarske, šef međunarodne pomoći Veleposlanstva Švicarske Patrick Egli, saradnica u Vladi Švicarske Azra Šarenkapa, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a Sukhrob Khoshmukhamedov, menadžerica D4D projekta Merima Avdagić, pomoćnik ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Kemo Sarač, kao i predstavnici svih nivoa domaćih vlasti, privrednika iz dijaspore i lokalne zajednice.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...