Centralna manifestacija
240

Dan nezavisnosti BiH obilježen i u Salzburgu

B. R.
Obilježavanje Dana nezavisnosti u Salzburgu
Obilježavanje Dana nezavisnosti u Salzburgu
U Salzburgu je održana centralna manifestacija za Austriju kojom je obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Više bosanskohercegovačkih udruženja su bili organizatori, a manifestaciji je prisustvovao veliki broj ljudi koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a koji žive u Austriji. Zajedničku čestitku uime udruženja uputila je prof. Sedija Fetić naglasivši da je ovo jedan od najznačajnijih događaja u historiji Bosne i Hercegovine.

Prisutnima se obratio i predsjednik Saveza bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji Consilium Bosniacum. Obratio se i ambasador Bosne i Hercegovine u Austriji dr. Kemal Kozarić.

Uz čestitku svim Bosancima i Hercegovcima, posebno onima koji žive u Austriji, pohvalio je i rad udruženja u Salzburgu te pozvao na umrežavanje udruženja kako bi se ojačala bosanskohercegovačka zajednica u Austriji.

Kako su saopćili organizatori, specijalni gost večeri trebao je biti predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić (DF), ali se zbog iznenadnih i neodloživih obaveza u Sarajevu, prisutnima obratio videoporukom u kojoj je najavio svoj dolazak u Salzburg u skorije vrijeme.

Svečanost su prisustvom uveličali i vojni ataše Bosne i Hercegovine u Austriji Edin Bajramović i najbolji pitomac u klasi Ismir Bašović.

Priređen je i kulturno-umjetnički program u kome su učestvovali lokalni umjetnici, koji su počast domovini odali izvođenjem recitacija i pjesama poznatih bosanskih autora. Prisutni su imali priliku pogledati izložbu slika posvećenih Danu nezavisnosti, koje je za ovu priliku ustupio Muzej "Alija Izetbegović" iz Sarajeva.