|

Bošnjački kulturni centar "Frankfurt" dobitnik priznanja za integraciju

Bošnjački kulturni centar "Frankfurt" dobitnik priznanja za integraciju
30
S.H.P.
19.12.2019. u 20:50
13
komentara
30

dijeljenja
Bošnjački kulturni centar "Frankfurt" dobitnik priznanja za integraciju
Bošnjački kulturni centar Frankfurt (BKC) krunisao je svoj šenaestogodišnji rad prestižnim priznanjem, dobitnik je nagrade za integraciju od grada Frankfurta za 2019. godinu. O vrijednosti priznanja svjedoči i činjenica da je od 49 džemata BKC prva kojoj je ova nagrada uručena.
Uručenje je upriličeno 3. decembra u svečanom salonu opštine Frankfurt.

Od 2003. godine, kada je započeta BKC priča, ova zajednica je kontinuirano bilježila uspjehe i time izgradila ugled jedne od najbolje organizovanih zajednica.

Pod sloganom "Otvara horizonte, spaja ljude“, BKC okuplja Bošnjake, koji poprimaju ulogu ambasadora Bosne i bosanskog jezika.

Bogat spektar aktivnostiČlanovi nastoje na najljepši način promovirati vjerske i kulturno-tradicijske vrijednosti muslimana, snagom džemata i na temeljima vjere odgovaraju na izazove vremena. Oni u okrilju vjere nastoje odgojiti genercije budućnosti.

BKC se bavi i međureligijskim dijalozima i projektima, organizira seminare i predavanja za članove, poziva na diskusije i međusobno upoznavanje u klupskim prostorijama i veseli se i tema povezanim sa različitim partnerima.O organiziranosti zajednice svjedoči i angažman svih članova. Naime, pri BKC-u djeluje nekoliko odjela. Ženski odjel okuplja žena iz svih društvenih sfera a koje bilježe brojne uspjehe u zajedničkim aktivnostima. Veoma uspješan je i Odjel za omladinu, koji kroz projekte povezuje mlade i obrazovane na jednom mjestu i omogućava im zajedničko djelovanje. U Odjelu za javna sredstva djeluje tim mladih ljudi, koji, samostalno se gradeći i proširujući, se uključuju u javne projekte.

Pri BKC-u Frankfurt je također formiran i Odjel za seniore, sa platformom koji im nudi jednu čitavu lepezu mogućnost za definicije, izrade i realizacije zajedničkih interesa, pri čemu je podrška cijele BKC zajednice zagarantovana. Odjel za kvalifikacije najnoviji je odjel koji kvalificira sve učesnike BKC-a (članovi odbora, rukovoditelji odjela, pomagači BKC-a za buduće zadatke), a spomenuto se implementira kroz različite mjere obuke. U planu je skoro osnivanje Pravnog odjela, koji će imati za cilj regulisanje pravnih obaveza.

Neizostavno je spomeuti i fudbalski klub svBKC Bosna i Hercegovina, najuspješniji bh. klub u dijaspori. Klub raspolaže sa 70 aktivnih fudbalera i tri ekipe: prvom ekipom, drugom, i ekipom A juniori, a ova sezona upisana je kao najbolja u historiji kluba.

Otkriveno blago FrankfurtaNa svečanost koja je upriličena za ponosne predstavnike zajednice, priznanje za rad je potpisao gradonačelnik Frankfurta Peter Feldmann, dok je kao nadležni vijećnik Odjela za obrazovanje i integracija Sylvia Weber uručila nagradu i ček u visini od 5.000 eura.

Weber je istakla kako je prethodnih godina bilo teško izabrati pobjednika, a da je ove godine prvi put odluka bila jednoglasna. Nagradno prizanje je u ime BKC-a primio Odbor, čime je simbolično ukazano da je riječ o kolektivnom uspjehu Centra.Jumas Medoff, predsjednik stranaca Frankfurta, na svečanosti je kazao da je teško pronaći odgovarajuće riječi za opisivanje BKC-a, te da je potrebno doći i vidjeti ovo blago Frankfurta.

"Posebnost u BKC-u je obrazovanje i jedan je od njegovih glavnih prioriteta. Dobro obrazovanje je neophodno za svako društvo, za razvoj ličnosti, za kvalitet života svakog pojedinca, za obrazovanje za toleranciju i preuzimanje odgovornosti, a samim tim i za aktivno demokratsko sudjelovanje u društvenom razvoju. Svi zajedno snosimo odgovornost za dobro obrazovanje i izvan vlastitih gradskih i državnih granica“, kazao je Medoff.

Priznanje koje je uručeno BKC-u ima jaku političku i društvenu poruku, stavlja BKC Frankfurt u red prvog sagovornika sa gradskim i političkim zvaničnicima, otvarajući mnoga vrata.

Iskazane ideje, poruke, ali i energija koja se osjeti, ohrabruju i daju nadu. BKC Frankfurt dostojan je primjer promocije Bosne, Bošnjaka i bosanskog jezika.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...