Dijaspora
5

Bosanska noć u Beču: Dvosatni kulturno-zabavni program

A. P.
Protekle subote u glavnom gradu Austrije održana je "Bosanska noć u Beču".

Dvosatni kulturno-zabavni program upriličen je povodom obilježavanja Dana državnosti BiH, ali i Općeg mirovnog sporazuma za BiH. U programu je nastupilo preko 70 umjetnika iz Bosne (FBiH i RS-a) koji su, svojim profesionalnim nastupom, oduševili brojne posjetitelje.

Program je počeo prikazivanjem kratkog filma o Bosni i Hercegovini. Nakon pozdravnih riječi Ragiba Delića u ime domaćina-suorganizatora te obraćanja Kemala Kozarića, ambasadora BiH u Beču nastupili su KUD "Ilhamija" Željezno Polje, Žepče, HKUD "Gromovnik" Novi Šeher, Maglaj, KUD "Miloš Kupres" Kožuhe, Doboj, Plesni par Glorija Nedić i Jovan Dadovski iz Doboja, pučki pjesnik Pero Jukić Pop, kvartet harmonika iz Srednje muzičke škole iz Zenice, ženski zbor "Empcianae" Žepče, pjevači Nerma Vrabac i Ante Kelavić te glumac Semin Smajlović.

Na kraju programa, urednik i voditelj projekta, Marinko Kelavić se zahvalio vrlo zadovoljnoj publici, donatorima i Federalnoj televiziji koji su pomogli u realizaciji ovog mega-projekta.

Organizatori programa su bili: Institut za stručno-informativno-kulturnu djelatnost i ispitivanje javnog mišljenja u BiH i EU-državama iz Beča (Austrija) i PESRD "Oaza mira" Maglaj (BiH), a projekt su podržali: Federalno ministarstvo kulture i sporta, Skupština ZDK, BH Telecom, Bingo Tuzla, Cromont Žepče, Vinarija“Povratak“ Žepče, Prograd Žepče, IM Semić Visoko, Kakanj petrol Kakanj, Lovačko društvo Orlovik Žepče, Budo Export Grabovica-Žepče, Armani Trade Žepče, Bontex Maglaj te drugi sponzori iz Beča.

Urednik i voditelj projekta bio je Marinko Kelavić.