Naši u svijetu
112

Bosanac dobio nagradu u SAD-u: Imati Adnana Omeragića u firmi i zajednici pravo je bogatstvo

B. T.
Adnan Omeragić (Foto: Fox Architects)
Adnan Omeragić (Foto: Fox Architects)
Skoro tri decenije, St. Louis Business Journal prepoznaje nove lidere u regiji St. Louisa u američkoj saveznoj državi Missouri, kroz dodjelu nagrade "40 ispod 40". Ove godine, dobitnik je i Adnan Omeragić, porijeklom iz BiH.

Adnan, osim partnerske uloge u kompaniji Fox Architects, ima i brojne angažmane u zajednici.

Radost zbog nagrade koja se dodjeljuje ključnim igračima u različitim poslovima, podijelili su i iz njegove kompanije Fox Architects, iz koje poručuju da se Adnan pokazao kao pravo bogatstvo ne samo u Foxu, već i u zajednici.

Adnan je u Sjedinjene Američke Države došao 1999. godine iz Bosne i Hercegovine.

Između ostalog, posvetio je vrijeme za pomoć u dobijanju odgovarajućih odobrenja i izgradnju replike Sebilja u Saint Louisu. Fontana, kako piše Fox Architects, služi kao oaza mira za cijlo susjedstvo i stvara ugodnu i poznatu atmosferu za bosansku zajednicu.

Adnan je i u Upravnom odboru Međunarodnog instituta Metropolitan Saint Louis, gdje je izvan svojih dužnosti u odboru, član Odbora za strateško planiranje. Nedavno je Adnan također govorio o svom iskustvu u vezi s izbjeglicom u Bosni. Svoju je priču podijelio na konferenciji za novinare u Međunarodnom institutu St. Louis kada je gradonačelnik Tishaura Jones otvorio tu zajednicu afganistanskim izbjeglicama.Nadalje, Adnan redovno učestvuje panel diskusijama koje su fokusirane na edukaciju neimigrantskih zajednica o imigrantima.

Također, član je građevinskog odbora koji je odgovoran za planiranje i izgradnju islamskog centra za bh., zajednicu.

Između ostalog, i član je upravnog odbora Festivala nacija, događaja koji mu je vrlo blizu i drag jer okuplja sve zajednice na jednom mjestu.

Osim angažmana u zajednici, Adnan je strastveni volonter na raznim međuvjerskim događajima i mentorira studente arhitekture s lokalnih koledža i univerziteta.

Sa stanovišta poslovnog razvoja, od kada se Adnan pridružio Fox Architects 2014. godine, odigrao je važnu ulogu u strategiji za operativno poboljšanje i poslovni razvoj. Uveo je tehnološku strategiju koja se pokazala posebno korisnom dolaskom pandemije.

"Svi u Foxu su ponosni na sve što je Adnan do sada postigao i mi ga podržavamo u svim njegovim budućim nastojanjima. Čestitamo Adnanu na ovom prekrasnom uspjehu", navode iz Foxa.