Diaspora invest
24

Biznis forum u Mostaru: Dijaspora se vraća i želi svoj novac uložiti u domovinu

Piše: R. D.
Dijapora drži našu ekonomiju u životu, jedna je od poruka Petog Biznis foruma bosanskohercegovačke dijapore održanog danas u Intera Tehnološkom Parku u Mostaru. Nakon Prijedora, Banje Luke, Tuzle i Sarajeva, Mostar je bio domaćin ovog centralnog godišnjeg okupljanja poslovne dijaspore BiH te potencijalnih investitora u našu zemlju iz iseljeništva.

Skup se provodi uz podršku USAID Projekta "Diaspora Invest", te je događaj otvorio šef Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini Peter Duffy.

"Većina bosanskohercegovačke dijaspore se uspješno integrisala u zemljama u kojima danas žive, rade i obrazuju se. Bosanci i Hercegovci su se pokazali kao dobri i vrijedni radnici, te su stekli povjerenje poslodavaca širom svijeta. Danas smo ovdje – jer se oni vraćaju, žele uložiti svoj novac u domovinu, napraviti iskorak, zaposliti ljude i postići poslovni uspjeh u BiH. Izuzetno mi je drago što se ovog puta okupljamo u Mostaru, jer je i ovo grad u kojem se bilježe brojne uspješne priče investitora iz dijaspore", zaključio je Duffy.

Zdravko Ćurović iz Ćurović iz Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, kazao je kako "nije samo otvaranje biznisa ono što očekujemo od naše dijaspore, očekujemo da oni budu kontakt za proširenje na svjetska tržišta. Kroz saradnju sa dijasporu, razmjenu njihovih iskustava i znanja, da olakšamo pokretanju biznisa".

Vedran Šimunović, direktor Intera Tehnološkog Parka i domaćin skupa je poželio dobrodošlicu učesnicima, te najavio nastavak rada sa dijasporom.

"Bh. dijaspora ulaže ogromna sredstva svake godine uputi prema Bosni i Hercegovini. Smatram kako to drži našu ekonomiju u životu", kazao je Šimunović.

"Imamo 150 učesnika i učesnica koji su došli iz 15 zemalja svijeta. Izuzetno je važno da Hercegovinu uključimo u širenje ideje o potrebi povezivanja bh. dijaspore, te na tom putu mi kao Biznis centar bh. dijaspore i organizator ovog događaja stojimo na raspolaganju", dodao je Armin Alijagić, organizator skupa i predstavnik Biznis centra bh. dijaspore.

Na prvoj panel diskusiji o ulozi dijaspore u povezivanju bh. kompanija sa svjetskim tržištem govorili su Biljana Lovrinović (Equus Grupa), Alma Čustović (BMT Engineering), Benjamin Kadić (Storsen) i Marin Bevanda (Amplius Electronics).

"Amplius Electronics je svoj proizvod 'Rubico' plasirao na svjetska tržišta zahvaljujući vezi sa dijasporom. Iseljeništvo je dalo veliki doprinos u promociji našeg proizvoda i dalo nam potporu u radu", kazao je Bevanda.

Drugi dio konferencije otvoren je prezentacijom USAID Projekta "Diaspora Invest" podrške investitorima kroz grant program i tehničku podršku, o čemu je ispred Projekta govorio Jusuf Tanović. Predstavljena je i kreditna linija za investitore iz dijaspore koju realizira Nova banka uz kreditne garancije USAID/SIDA.

U okviru diskusije o korištenju novih znanja i tehnologija govorilo se na panelu "Dijasporske investicije, više od radnih mjesta", gdje je govorio Senad Šantić iz ZenDev-a, te Josip Goluža iz Werbeeinfach, Dragana Parmać iz Rollsofta i Dragan Čokljat iz Hotela Sunce Ravno. O Hercegovini kao atraktivnoj investicijskoj destinacija govorilo se na trećem panelu sa Zlatkom Papcem iz Lasta Travela, Maidom Bečirović iz FIPA-e, Vedranom Šimunovićem - direktorom Intere i Đemilom Gabriel, počasnom konzulicom BiH u Australiji.