Galerija Carpe Vinum
343

Bh. umjetnica Amina Sijamhodžić organizira svoju prvu izložbu u Beču

A. Z.
Amina Sijamhodžić, bosanskohercegovačka umjetnica i slikarica, organizira svoju prvu izložbu u Beču. Izložba će biti otvorena 27. augusta u galeriji Carpe Vinum.

Amina Sijamhodžić je 26-godišnja akademska umjetnica iz Bosne i Hercegovine. Akademiju likovnih umjetnosti je završila u Sarajevu 2018. godine u klasi prof. dr. Ive Simčić.

Od malena se bavi umjetnošću, a posljednjih godina kako i priliči, slikarstvu pristupa profesionalno i posvećeno. Imala je veliki broj kolektivnih izložbi u Bosni i Hercegovini i Austriji, gdje trenutno živi i radi.

Amina 27. augusta u Beču otvara i svoju prvu samostalnu izložbu. Otvorenje je u 19 sati u Galeriji Carpe Vinum, Heumühlgasse 4, 1040 Wien.

Izložba se može pogledati i 28. augusta od 19 sati i u subotu, 29. augusta od 12 do 15 sati.

Od svoje završne godine na Akademiji do danas, Amina pokazuje veliko interesovanje za prirodne pojave, prirodne katastrofe, samu prirodu i sve njene promjene. Tako je nastao ciklus njenih ulja na platnu. Kroz naglašen kolorit i žustre poteze kistom, Amina pokušava da neprestano kretanje i promjene u prirodi prenese na sliku koja je statična i nepromijenjena.

Veliku pažnju ove umjetnice privukla je ljepota prirode. Godinama promatrajući koliko je priroda istovremeno lijepa, opasna, moćna i silovita, ova umjetnica je izgradila strahopoštovanje prema prirodi. Taj osjećaj preko svojih slika – većih dimenzija, pokušava prenijeti i na publiku.

Stilsko izražavanje umjetnice varira od impresionističkog – koje se ogleda u tome da je baš prirodu odabrala kao motiv i umjetničinom stavu prema istoj; do ekspresionističkog, dakle prisutno je naglašavanje i lijepog i moćnog i zastrašujućeg, sve po ličnom doživljaju i ekspresiji umjetnice.

Međutim, kako to i jeste u prirodi, svako je doživljava na svoj način, pa je umjetnica ostavila dovoljno prostora za lični sud svakog pojedinca. Idealna prilika za to jeste posjetiti njenu izložbu.