Velika Britanija
118

BH UK Network u Birminghamu obilježio Dan državnosti BiH, prisustvovali brojni gosti

FENA
U novom domu BH UK Networka u Birminghamu upriličen je svečani prijem povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine.     

Prigodnim govorima prisutnima su se obratili predsjednik BH UK Networka Zaim Pašić, gradonačelnik Birminghama Cll Chaman Lal, ambasador BiH u UK Osman Topčagić, -izaslanik kralja Charlesa za regiju West Midlands Amrick Singh Ubhi, predsjednik organizacije Remembering Srebrenica i patron BH UK Networka Waqar Azmi OBE, predsjedavajuća Eveson trusta Judi Millward i menadžer BH UK Networka Anes Cerić. 

Manifestacija je održana u svečanoj sali nedavno kupljenog novog doma BH UK Networka i bila je ispunjena toplinom, tradicijom te bojama Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz BH UK Networka.

"Dragi i poštovani gosti, imam čast da vam ispred rukovodstva BH UK Networka poželim sretan Dan državnosti naše domovine Bosne i Hercegovine. Posebno mi je zadovoljstvo što se danas nalazimo u novoj Bosanskoj kući koja je veoma važna za budućnost naše zajednice u UK. Hvala svima koji su pomogli da se nađemo u novoj kući a posebno Anesu Ceriću koji je sa svojim timom i velikom grupom aktivista omogućio da nam ovaj dan bude još ljepši i sretniji. Hvala vam i još jednom sretan praznik", rekao je Zaim Pašić.

Svi su se podsjetili kako je usvojenom Rezolucijom ZAVNOBiH-a izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna jednakopravnost svih naroda, te jednakopravnost Republike BiH unutar jugoslavenske federacije, sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

"Raduje me da ove godine Dan državnosti BiH obilježavamo u novoj zgradi, sjedištu BH UK Networka, što pokazuje uspješan rad i izuzetnu saradnju kuju Network ima sa lokalnim vlastima u Birminghamu kao i jaku vezu koju vi svi njegujete sa domovinom Bosnom i Hercegovinom", izjavio je ambasador Bosne i Hercegovine Osman Topčagić.

Posjetioci su imali priliku da uživaju u izložbi "Čovjek na istoku" Hadisa Medenčevića i umjetničkim radovima Roberta McNeila na temu genocida u Srebrenici.