|

Bh. dijaspora u Velikoj Britaniji obilježila Dan državnosti naše domovine

Bh. dijaspora u Velikoj Britaniji obilježila Dan državnosti naše domovine
171
Klix.ba
25.11.2019. u 07:59
18
komentara
171

dijeljenja
Bh. dijaspora u Velikoj Britaniji obilježila Dan državnosti naše domovine
Uoči Dana državnosti BiH, prostorije Bosanske kuće u Birminghamu (Velika Britanija) bile su osvijetljene i posjećene britanskom publikom, koja je imala jedinstvenu priliku pogledati predstavu u izvedbi Mirsada Solakovića.
Radi se o monodrami koja je rađena po osnovu nedavno izdate autobiografije "The Boy Who Said Nothing“. Solakovićeva autobiografija je u relativno kratkom vremenu postala prodajna knjiga.

Foto: Klix.ba Foto: Klix.ba


Riječ je o inspirativnoj priči jednog dječaka koji je morao proći ne samo turneju preživljavanja ratnih grozota već i turneju prilagođavanja iskušenjima u novoj sredini. Ovom monodramom Solaković je želio oživiti britanskoj publici svoje prijeratne i ratne doživljaje, ali također i da pokaže kako je čovjek sposoban da prepozna i porazi zlo koje je očigledna prijetnja istini, pravdi i slobodi, stubovima humanog društva. Mirsad je bio dječak koji nije ništa rekao, ali postao je čovjek koji je rekao i zapisao da zlo ne treba zaboraviti i ponoviti te treba pokušati živjeti u razumijevanju, solidarnosti i hramoniji.

Mnogi danas Mirsada poznaju kao mladog Bosanca i vrijednog volontera bosanskohercegovačke zajednice u Velikoj Britaniji. Ovom prilikom Mirsad je poručio:

“Biram ljubav, a ne mržnju. Važno je ispričati priču i naučiti pouku iz nje. Imam veliko srce za sve ljude”.

Foto: Klix.ba Foto: Klix.ba


Solaković je odlučio i ovom prilikom zaradu od prodatih ulaznica donirati u dobrotvorne svrhe. Svojim iskrenim riječima i sa glumačkim darom uspio je emotivno dotaknuti publiku. Monodrama nikoga nije uvrijedila niti ostavila ravnodušnim, već je izazvala razmišljanje i duboke emocije. Uz ovacije i oduševljenje publike, Mirsad Solaković je pozdravio prisutne s pozornice i zahvalio se na divnoj podršci.

Priliku obratiti se publici imali su i Cass Pennant, Meliha Hadžović i Amra Mujkanović. Cass Penant je koautor knjige te je upravo zahvaljujući njegovim naporima pisana riječ

Solakovićeva knjiga uspjela pronaći put do Londonske izdavačke kuće “John Blake”. Meliha Hadžović, koja se publici predstavila kao starija Mirsadova sestra, vodila je sinoćnji program. Amra Mujkanović je iskoristila izvanrednu priliku upoznati piisutne sa radom dobrotvorne organizacije Remembering Srebrenica i aktivnostima Solakovića u ovoj organizaciji.U ime domaćina, Bosnia UK Networka, Kornelija Besara se obratila publici sa riječima podrške te ispred Networka uručila Solakoviću nagradu za izvanredan doprinos radu Networka i općenito bh.zajednice u Velikoj Bitaniji. Publika je nakon toga saslušala prelijepu sevdalinku Emina, u izvedbi Azre Bašić, koja više od dvije decenije radi u bh.dopunskom obrazovanju u Velikoj Britaniji.
Prijavi grešku


Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...